В пожароопасния сезон: Проверяват печките в училища и детски градини в Асеновградско

Целта на акцията е да бъдат обследвани спазват ли се изискванията за пожарната безопасност на отоплителните уреди

Четири детски градини и две училища в община Асеновград ще бъдат проверени за пожарната безопасност на уредите за отопление. Инспекцията започва днес и е съвместна между пожарната служба в града, представители на Районното управление на полицията и служител на отдел „Екология“ в Общината.

Целта на акцията е да бъдат обследвани спазват ли се изискванията за пожарната безопасност на отоплителните уреди. Учебните заведения са в селата Избегли, Златовръх, Козаново, Мулдава, Боянци и село Тополово. Това са единствените училища и детски градини в населените места в Общината, които обаче се отопляват с печки на твърдо гориво.

Затова от пожарната ще проверят имат ли димоотводни канали, на достатъчни разстояние ли са разположени от горими предмети и безопасни ли са за децата.

Цел на акцията е да се види какви са материалите, които използват директорите за отоплението на помещенията.

Екологът към Общината трябва да прецени доколко те са вредни за чистотата на атмосферния въздух.

В проверката ще бъде включена и  детска градини „Мир“ в Асеновград. Тя е единствената в града, която все още използва котел с течно гориво за отопление. Останалите детски градини в Асеновград са газифицирани още преди години.

При открити нередности ще бъдат издадени разпореждания на директорите за отстраняването им и ще бъдат съставени актове за нарушенията.

Проверката е на национално ниво и е разпоредена от главния секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Подобни статии

Top