В село Труд искат оставки на министри заради централата за биогаз

От „Бъдеще за село Труд“ очакват намесата на премиера Бойко Борисов

Оставките на министъра на екологията Нено Димов и на земеделския министър Румен Порожонов поискаха от сдружение „Бъдеще за село Труд“. Гневът на хората е срещу бездействието на институциите, които от години позволяват негативното влияния от фабриката за производство на биогаз, което по думите им се изразява в миризми, шум, трафик на цистерни в малките часове на денонощието, както и системно и безконтролно заливане на земеделски земи с остатъчен от производството продукт,без информация за неговото  съдържание.

Хората настояват за оставки, тъй като  регионалните структури на двете министерства- РИОСВ и БАБАХ не обръщат внимание на многократните им сигнали за нарушения. Те са категорични, че това поведение е толерирано от министрите.

„Смятаме, че докато нашата борба не спира, ресорните министри Димов и Порожанов изменят нормативни уредби в полза на собствениците на тези производства, като тези части, които са привидно в полза на хората не подлежат на контрол. За нас това е недопустимо. Очакваме оставката на министър Димов, тъй като насърчавайки подобни прояви нарушава правата и интересите на българския гражданин всявайки страх и несигурност. Очакваме оставката на министър Порожанов и Димов, защото и двамата носят пряка отговорност за всички свои действия и бездействия, както и такива на техните директно подчинени, ощетяващи всеки един български гражданин на територията на Република България.“

От „Бъдеще за село Труд“ очакват намесата на премиера Бойко Борисов. Те са категорични, че ако до 50 дни няма оставки ще сезират  европейската комисия по защита на околната среда и комисията за защита правата на човека.

Очакват се и нови  граждански протести през септември.

Подобни статии

Top