В центъра на Асеновград ще има 6-метрова часовникова кула

Предвижда се цялостна реконструкция и благоустрояване на трите площадни нива около сградата на общината.

6-метрова часовникова кула може да се превърне в един от символите на Асеновград. Съоръжението е част от мащабния проект за цялостна промяна на визията на централната зона и площад „Акад. Николай Хайтов“ в града.

Предвижда се цялостна реконструкция и благоустрояване на трите площадни нива около сградата на общината. Изцяло ще бъде подменена ностилката, ще бъде направена нова изолация, изграждане на сцена на открито със съблекални за провеждане на различни театрални и концертни изяви, както и зелени площи.

Според проекта в зоната на библиотека „Паисий Хилендарски“ ще се обособят две зелени площи. Амфитеатрално на 4-ри нива ще бъде построена и мини сцена за провеждане на различни културни изяви.

Най-компрометирано е второто площадно ниво, което се явява покривът на Търговския център в Асеновград. На него,  чиято конструкция я корозирала се предвижда цялостно премахване на плочата и полагане на нова настилка. Площадното ниво ще бъде повдигнато с 60 сантиметра, като така стълбите пред търговската площ ще бъдат премахнати.

Неработещият от години фонтан пред общината ще бъде премахнат и на негово място ще бъде изградена сцена на открито със съблекални. Ще се издигне и 6-метрова кула с часовник.

Проектът  вече е с одобрено финансиране по ОП „Региони в растеж“. Той ще струва 4 милиона и 300 хиляди лева и ще се изпълнява на един етап, а срокът за изпълнение е 2 години.

Очаква се благоустрояването и ремонтът на централната част на Асеновград да започне в началото на следващата година.

Снимка: Радио Пловдив

 

Подобни статии

Top