В УМБАЛ „Пловдив“ спасиха 500-ния пациент след сложна интервенция на пикочния мехур

500-то заместване на пикочен мехур направиха уролози в УМБАЛ-Пловдив

В клиниката по урология на УМБАЛ-Пловдив бе направено 500-то заместване на пикочен мехур след радикално премахване на органа по повод карцином в напреднал стадий с ниска степен на диференциалност – втора-трета. Новият пикочен мехур се моделира от собствените черва на пациента.

Няма център в България, който да е направил толкова много ортотопични замествания, посочи началникът проф. д-р Димитър Шишков и добави, че все по-малко стават лечебните звена , в които се прави такава операция, защото е не само сложна, но и много трудоемка.

Освен с кръглия брой операции, от клиниката по урология оповестиха, че преживяемостта при над 80% от пациентите е повече от 5 години. Имат и болен, живял 18 години след заместването.

Малък е броят на починалите, като повод за фаталния край са сърдечно-съдови заболявания или инсулти. Това ни дава повод да се гордеем, заяви професорът.

Според него опитите да се премахне част от пикочния мехур при напреднал рак водят до чести рецидиви, но ако се прецизират болните, успехът е много голям.

Ако след такава операция обемът на пикочния мехур е много намален, може да се уголеми с част от тънкото черво. Същата операция може да се извърши и след лъчелечение, когато органът се сбръчка.

Златният стандарт обаче си остава отстраняване на пикочния мехур, последвано от широка лимфна дисекция и заместване с нов, изработен от тънките черва на пациента. Около 80% от болните след операцията обикновено задържат урината през деня и близо 60 на сто – през нощта.

1 2

Подобни статии

Top