В УМБАЛ „Свети Георги“ оперираха белите дробове на пет деца след прекарана пневмония

Тежки белодробни операции бяха направени на пет деца само за последните две седмици в Клиниката по Детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“.

Състоянието им е след настъпила т. нар. разрушителна пневмония,  причинена от голям набор от микроорганизми и се характеризира с разрушителни промени в белодробната тъкан.

Прекараната инфекция довела до възпалителен процес, който предизвикал гангрена на белите дробове. Децата били приети в реанимация на  Клиниката в изключително  тежко общо състояние. Макар лекарите да се опитали да лекуват болната част с дренажи, се наложило  да отстранят мъртвата тъкан, като извършат отворена гръдна операция.

След подобна интервенция реанимационният период е изключително важен и тежък за децата, обясни началникът на Клиниката по детска хирургия проф. Пенка Стефанова. Малките пациенти престояват близо седмица в интензивното отделение, където са под 24 часово наблюдение.

Разрушителните пневмония при деца се среща често и заемат   8-12% от броя на децата, боледуващи от тежката инфекция.

По думите на проф. Стефанова сезонът изключително благоприятства увеличаването на острите респираторни заболявания и родителите трябва да обръщат внимание на всяка настинка на своето дете. „Инфекцията в началото може да не предвещава драматичен ход, но при децата под 5 г., особено 2-годишните и по-малките, са  с повишен риск да развият пневмония.’

Малчуганите са на възраст между две и четири години и вече се чувстват добре. Днес те бяха част от празника по случай Хелоуин, който организира за малките си пациенти Клиниката по детска хихургия на УМБАЛ „Свети Георги“. За да бъде празнично настроението, стажанти и студенти по медицина от различни националности подготвиха лакомства, маски и тематичен грим за децата. Младите медици се включиха и в музикотерапията на Здравка Андреева, дългогодишен преподавател в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”. Детски песни на различни езици прозвучаха по време на празничната програма.

След тържеството всички успяха да опитат от вкусната торта, която в духа на Хелоуин беше във формата на усмихната тиква.

 

Подобни статии

Top