В урологията на УМБАЛ Пловдив улавят най-малките тумори с апарат от последно поколение (СНИМКИ)

С апаратурата вече са направени 35 операции

Най-модерната апаратура за диагностика и оперативно лечение на тумори на пикочо-отделителната система с марката „Карл Щорц“ закупи ръководството на УМБАЛ-Пловдив за Клиниката по урология в болницата. С високотехнологичния апарат се похвали началникът на клиниката проф. д-р Димитър Шишков.

Той посочи, че след най-модерния лазер и най-модерния апарат за резекция, с които разполага клиниката, която е водеща в региона, новата придобивка ще даде още по-сериозни предимства на болницата в тази област.

„Тази техника е най-добрата в света, а аз и моят екип сме много щастливи, че имаме възможността да работим с нея“, заяви  проф. Шишков. Той посочи, че уникалната система „вижда“ и най-малките тумори в пикочо-отделителната система, а това дава възможност и шанс за по-прецизна и навременна диагностика на злокачествените процеси, а също и за прецизиране на едноскопската и лапароскопската оперативна дейност.

Новият апарат има прецизна оптика, снабдена с 3 вида филтри на светлина, благодарение на което могат да се уловят туморни формации в много ранен стадий, както и патологично кръвоснабдяване на органи. Тя е с висока разделителна способност и се виждат и най-малките промени по лигавицата, включително и капилярите в пикочния мехур. Апаратурата струва 180 000 лв. и е първата от много години, която се осигурява с пари на лечебното заведение за Клиниката по урология. С нея вече са направени над 35 операции.

Клиниката е сред водещите лечебни заведения у нас в областта на урологията

Броят на пациентите, които се лекуват в клиниката е голям, защото тя е Център за заместване на пикочен мехур и до момента тук са извършени повече от 650 интервенции, при които обхванатият от туморен процес орган е подменен с нов, изработен от собствените тънки черва на пациента. Най-важното е, че преживяемостта на нашите болни след тази тежка интервенция е повече от 18-20 години, посочи проф. Шишков.

1 2

Подобни статии

Top