В „Западен“: Край на задръстванията по прелезите на Пещерско шосе и „Свобода“ (ВИДЕО)

Затварят прелеза на Пещерско в петък. Ще настъпи ли хаос?

„Западен“ остава най-зеленият район

Изнервящите задръствания на жп прелезите на Пещерско шосе  и бул. „Свобода” могат да се премахнат, считат проектантите  на Общ устройствен план /ОУП/ Гергана Кривошапкова и Димитър Попов.

Двамата инженери участваха  днес преди обяд заедно с екипа на „Булплан” в общественото обсъждане на проекта за изменение на ОУП, проведено в сградата на Общинския съвет  за район „Западен”. Дискусията водеха отново главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов и зам.-кметът арх. Невена Божкова.

В залата този път присъстваха и двама бивши главни архитекти на Пловдив – Антоанета Топалова, рецензент на ОУП, и Емилия Божкова като консултант на „Макском”. Арх. Божкова беше дошла заедно със собственика на фирмата Максим Митков, за да уточни детайли по негов имот в ЖК „Парк Отдих и култура”, в който той възнамерява да строи къмпинг.  Администрацията на район „Западен“ представляваше кметът Димитър Колев.

За да се сложи край на тапите  на жп прелезите  на бул. „Копривщица“, следва да се разшири  с още едно платно Пещерско шосе. В проекта на ОУП  габаритът на булеварда се увеличава  с 10,5 метра  от северната страна по цялото му продължение от бул. „Васил Априлов” до „Чадърите”.  Така пътят става с две платна с по три ленти и разделителна ивица по средата.

Район „Западен” чупи рекорда по зелените площи в сравнение с останалите райони на Пловдив  с 50 кв. метра на жител. В други градове средно на обитател има по 20 кв. метра зеленина за обществено ползване, каза арх. Димитър Костов, един от авторите на проекта. Общо в „западен” има 235, 5 хектара зелени площи.

Георги Добрев, който живее в блок 12 на ул. „Царевец” , алармира от името на 400 души, че имат пукнатини ,  а сградата  опасно се е наклонила.  Проблемите се появили  преди време с изкопните работи  за заведението „Естакада”, построено  точно до блока.  Хората са разтревожени, че до тях , само на 10 метра от блока ще се строи друга сграда над 15 метра висока. „Като се направи и пробив „Модър – Царевец”, след 4 – 5 години изобщо няма да може да се живее в нашия блок”, мрачно прогнозира Добрев.

Арх. Ахрянов обеща да провери, но предупреди, че  вече действащите подробни устройствени  планове  се запазват и  в  новия ОУП.

„Екипът на проектантите е свършил чудесна работа, тъй като такова беше плановото задание за ОУП, подготвено през 2017 г., но този ОУП изцяло защитава частни интереси, включително с режима около Гребния канал”, отбеляза бившата съветничка  Сузана Николова.  Тя напомни, че в местността „Терзиите” между „Прослав” и Коматевско шосе следва отсега да се предвидят обществени  зони.  Законът дава право да се отчуждава безвъзмездно до 25 на сто от имотите,  ако те не са урегулирани. „Собствениците на имотите трудно се съгласяват с отчуждаването, но самите те ще спечелят, защото получават регулация“, съгласи се арх. Димитър Костов.

„Всички предложения и мнения ще бъдат разгледани и по възможност включени в окончателния вариант на ОУП”, увери арх. Димитър Ахрянов.

Източник: „Марица“

Подобни статии

Top