Ваксините в РЗИ-Пловдив се съхраняват в хладилник ЗИЛ (ВИДЕО) - DC news

Ваксините в РЗИ-Пловдив се съхраняват в хладилник ЗИЛ (ВИДЕО)

Премиерът в РЗИ-Пловдив: Отпуснали сме 180 млн.лв. за ваксините

„Правителството е отпуснало 180 млн. лв. от парите на данъкоплатците за ваксините“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в РЗИ-Пловдив тази сутрин. С него на място пристигнаха и министрите на здравеопазването Костадин Ангелов и отбраната Красимир Каракачанов. Директорът на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева ги посрещна на входа на инспекцията и ги разведе из помещенията. Тя им показа ваксинационните кабинети и ваксините и посочи, че са изпратени всички указания и информационни материали, като има готовност за започване на ваксинация на хората от първа линия.

„Имаме един ЗИЛ, в който ще държим ваксините и си го използваме до ден днешен. Имаме и много други добри хладилници“, поясни д-р Танчева-Манчева и заведе премиерът до хладилника.

„Ето го въпросният ЗИЛ“, посочи тя, а премиерът се изненада: „А, хладилникът е ЗИЛ? Аз викам сега, къде камион си сложила вътре…“, посочи Борисов и додаде: „Ама тези не са новите хладилници“.

„Ето г-н премиер, тук е ваксината, особеното, което казваме – хладилникът поддържа температура от минус 2 до минус 8 градуса. Тук вече ваксината може да издържи до 5 дни. За пет дни е създадена организация да се ваксинират хората“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„И ние ще я употребим за 5 дни, ще ваксинираме хората“, категорична беше д-р Танчева-Манчева.

„Трябва да се обясни на хората да си пазят ваксинационните си карти, за да не се налага да се правят повторно. В информационната система ще са качени всички карти. Днес пристигат ваксините в София, Пловдив, Бургас и Варна. На 28 декември – във Враца и Велико Търново. Така ще покрием всичко. След Нова година трябва да се организираме за десетките хиляди ваксини, които ще дойдат“, заяви Борисов.

„Правителството е отпуснало 180 млн. лв. от парите на данъкоплатците за ваксините и още 50 млн. лв. се подготвят допълнително при необходимост. 35 млн. лв. са дадени за ремдесивир. 83 млн. лв. на месец се дават за хората на първа линия. По линия на НЗОК на месец има 5 млн. за общопрактикуващите лекари и 1.2 млн. лв. за сестрите при тях. За „Булбио“ са отделени 22 260 000 лв. Създадена е много строга организация за ваксинацията“, посочи министър Ангелов.

Министър Каракачанов посочи, че има готовност за ваксинация в системата на отбраната.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top