Валентин Асенов-Хъкала показва свои картини в галерия „Аспект“

Това е втората му самостоятелна изложба в галерията

След десет години своя изложба в галерия „Аспект“ в Пловдив отново ще покаже Валентин Асенов-Хъкала. Въпречи че присъства като автор на галерията още от нейното създаване и участва в почти всички общи изложби, това е едва втората му самостоятелна изява от 2011 година насам.

Скромен и ненатрапчив като човек и творец, Хъкала предпочита самотата на ателието, контакта с учениците си и рядко прави изложби, но настоящата година е специална за него – през декември ще празнува своята 60-та годишнина – и какъв по-добър начин да отбележи своя юбилей от една прекрасна живописна изложба.

Експозицията включва 25 платна, рисувани през последните две години като част от юбилейна изложба, която художникът ще покаже в Плевен през есента; в този контекст пловдивчани имат предимството първи да се насладят на най-новите му творби. Картините са разнообразни не само като формат, но и като тематика, жанр и стилистика, в този смисъл не можем да говорим за единна колекция, а по-скоро за творби, представителни за различните направления в работата на Хъкала. Пейзажи, натюрморти и фигурални композиции са поднесени в типичния негов стил, умело комбиниращ конкретика и абстрактност, завихрени във вихрушката на умопомрачително ярка цветност.

В картините на Хъкала яркостта на багрите е невероятно интензивна,

цветовете са категорични в своята сила и чистота – червеното, зеленото, синьото и жълтото буквално създават експлозия върху платното и предизвикват у зрителя неподправени емоции. Друг характерен елемент в творбите му е изграждането на композицията от правилни геометрични форми и линии, които обаче не създават усещане за праволинейност, а по-скоро за едно освобождаване от нормите на реалността – къщите и църквите сякаш свободно се реят в пространството, плодовете в натюрмортите са с особени правоъгълни форми и са поставени в нереална среда, дори човешките фигури са някак геометрични. Всичко това подсилва у зрителя усещането, че е въвлечен в една игра, която го държи нащрек и го увлича все повече и повече в странния и жизнерадостен свят на твореца.

Изложбата се открива с вернисаж днес – 13 май от 16.00 до 19.00 часа и ще бъде на разположение на пловдивската публика до 1 юни.

За автора:

Валентин Асенов-Хъкала е роден на 22 декември 1961 г. в с. Обител, област Търговище. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Живее и работи в гр. Плевен. Негови творби са притежание на Министерството на културата – България, ХГ – Плевен, на частни лица и колекции в България, Германия, Турция.

Работи в основно в сферата на абстрактната живопис. В платната си умело съчетава вибриращо ярка цветова гама и абстрактна композиция с препратки към традиционния български пейзаж.

Подобни статии

Top