Валпургиева нощ при пълнолуние! Идва времето на вещиците

Валпургиевата нощ се отбелязва в много страни в Западна Европа в нощта, която предшества 1 май. Вижте какъв е този ден и каква е неговата история и традиции!

Защо тази нощ се нарича Валпургиева?

Това е празник, чиито корени се крият още в езическите времена.  Предците ни са смятали, че в нощта на 1 май всички души на починалите се връщат при хората, а вещиците сядат на метлите си и се събират на вещерско сборище, за да прекарат нощта в танци и веселие.

В тази нощ се отбелязва настъпването на пролетта по традиции, известни още преди християнството.

Откъде идва празникът?

Поверието, че в тази нощ нечисти сили излизат сред хората, са били разпространени някога само сред германоезичните народи – германци, австрийци и скандинавци. В планинските райони на Шотландия, при келтите, 1 май се отбелязвал като древен келтски животновъден празник с името Белтен. Той бил свързан с култа към слънцето.

В народния календар 1 май е голям пролетен празник, който се отбелязвал и продължава да се празнува много весело и празнично във всички европейски страни.

В селата по време на Валпургиевата нощ се провеждала магическа церемония за прогонване на вещиците: разпалвали се огньове, на които понякога било изгаряно сламено чучело, изобразяващо вещица. След това хората обикаляли домовете с факли под звуците на църковните камбани.

Откъде идва наименованието?

Въпреки че този празник бил отбелязван далеч преди установяване на християнството като основна религия в Европа, той се празнува и сега. Но е получил ново име и съдържание.

През 748 година от Англия в сегашна Германия пристигнала християнската монахиня Валпургия. Жената скоро станала известна като лечителка. 100 години след смъртта ѝ, при възстановяване на основания от нея манастир, работници осквернили гроба на монахинята. И ако се вярва на преданията, през нощта сянката ѝ се явила на местния епископ. След това било решено останките на монахинята да бъдат пренесени.

Мощите на лечителката били положени в скална пукнатина. Скоро оттам започнало да изтича лечебно масло, което помагало срещу много болести. Заради това чудо католическата църква канонизирала Валпургия за светица. Мощите на монахинята били пренесени в различни градове на Германия, а 1 май бил определен за ден, в който се отдава почит на светицата.

След време двата празника започнали да бъдат смесвани. Хората започнали да отбелязват в един и същи ден идването на пролетта и да почитат света Валпургия.

Според шведските легенди пък, света Валбурга (позната в Скандинавия като „Валбори“) била родена във Весекс през 710 г. Тя била племенница на свети Бонифаций, а според легендата – и дъщеря на саксонския принц свети Ричард. Заедно със своите братя достига до Франкония, Германия. Решава да стане монахиня и заживява в манастира в Хейденхайм, основан от нейния брат Вунибалд. Валбурга умира на 25 февруари 779 г. и този ден все още носи името ѝ в католическия календар. Канонизирана е за светица на 1 май същата година и това е датата, която носи нейното име в шведския календар.

Как се отбелязва Валпургиевата нощ?

1 2

Подобни статии

Top