Валят български победи за Купа „Странджа“

Даниел Асенов, Боян Асенов, Рами Киуан, Кристиян Николов и Петър Белберов категорични на ринга

Третият състезателен ден започна с българска победа в категория до 52 кг – звездата ни Даниел Асенов, който е петкратен европейски шампион и носител на купа “Странджа” 2017, победи с единодушно съдийско решение представителя на Мароко Ясин Банданда. Следващият двубой на Тайсъна на четвъртфиналите ще бъде днес в следобедната сесия, започваща от 15:00 часа. Съперникът му се казва Билал Бенама от Франция, който спечели с 5:0 съдийски гласа срещу Майкъл Анджелети от САЩ.

По-малкият брат на Даниел – Боян Асенов пък постигна изключително престижен успех, надвивайки в началото на следобедната сесия действащия световен шампион от първенството в Хамбург 2017-а Кайрат Йералиев. В картите резултатът беше 29-28, 29-28, 27-30, 28-29 и 28!-28, като впоследствие петимата съдии отдадоха предпочитание за Боян с 3-2 гласа. Съдията от Беларус бе отсъдил равен резултат, защото бе отнел точка на Асенов за нарушение – тръшкане на съперника – но после избра него за победител.

Следващият опонент на Боян Асенов на четвъртфиналите ще бъде руснакът Бахатовар Назиров, който в предния двубой на същия ринг елиминира Джордан Родригес от Франция. Четвъртфиналът им ще се проведе днес във вечерната сесия, започваща от 18:30 часа.

По същото време с битката на Даниел Асенов на другия ринг в зала “София” Тинко Банабаков отпадна още в първия си двубой от предварителната фаза на международния боксов турнир “Странджа”. Един от българските представители в категория до 52 кг отстъпи по точки с 2:3 съдийски гласа на един от най-прогресиращите бойци на Узбекистан – Худойназар Файзов. Съперникът му Худойназар Файзов е изгряваща звезда на бокса в Узбекистан, като през 2017-а и 2018-а печели злато в Държавното първенство за юноши, а впоследствие и злато в Държавното за мъже в категория до 49 кг. 19-годишният боксьор спечели и Откритото първенство на Индия по бокс, като след това взе участие в престижните полупрофесионални серии на АИБА World Series of Boxing (две загуби).

За съжаление, Петър Драганов, който бе единственият ни представител в категория до 69 кг, записа също драматично поражение с 2:3 съдийски гласа (29-28, 29-28, 28-29, 28-29, 28-29) от поляка Филип Вахала.

Един от най-добрите български боксьори на “Странджа”-та Благой Найденов отпадна преди
четвъртфиналите в лека-тежка категория (до 81 кг) в столичната зала “София”. Найденов отстъпи с 1:4 съдийски гласа (28-27, 27-28, 27-28, 27-28, 27-28) на представителя на Швеция Лиридон Нуха във втория си двубой в турнира. За съжаление, всички съдии бяха отсъдили първия рунд в полза на Найденов, но след това само този от Узбекистан бе дал втория на българина, като за третия всички единодушно са определили за по-добър Нуха. И двамата боксьори получиха по една наказателна точка за нечиста игра, а в крайна сметка пасивността на Найденов му коства крайния успех.

Малко по-късно в същата сутрешна сесия България остана без представители в категория до 81 кг. Пламен Петков отстъпи в оспорван сблъсък с 2:3 съдийски гласа на швейцареца Уке Смайли – 29-28, 29-28, 28-29, 28-29, 28-29.

Емануил Богоев загуби втория си сблъсък на международния боксов турнир “Странджа” и не можа да се класира за четвъртфиналите, след като отстъпи с неединодушно съдийско решение срещу представителя на Турция Батухан Чифтчи. Само чешкият съдия отсъди в полза на Богоев с 29-28, но колегите му дадоха предимство на съперника – 30-27, 29-28, 30-27 и 29-28. В предишния си двубой на “Странджа” Емануил надви коравия индиец Гаурав Бидхури, който е действащ бронзов медалист от Световното първенство, така че все пак може да се похвали с един престижен успех в тазгодишното издание на надпреварата.

Представителят ни в категория до 91 кг на “Странджа”-та Иван Мечков отстъпи с единодушно съдийско решение на коравия руснак Садам Магомедов. Мечков започна по-добре двубоя, но тактическият план на противника бе по-качествено изпълнен и особено в последната част той наложи преимуществото си, като реферът на ринга дори трябваше да отброява на българина. Съдиите единодушно присъдиха успеха на Магомедов – 30-27, 30-24, 30-25, 30-26 и 29-27, а на Мечков бе отнета 1 точка като наказание за три пъти изплюване на гумата.

Във вечерната сесия българските победи заваляха, и то по изключително убедителен начин срещу
сериозни опоненти. Кирил Русинов записа повече от престижна победа в първия си двубой на
международния боксов турнир “Странджа” в категория до 60 кг. Боксьорът от ЦСКА надви с 3:2 съдийски гласа европейския шампион от 2017-а в Харков Юрий Шестак при бурна подкрепа от свои фенове и приятели по трибуните, които създадоха страхотна атмосфера.

Русинов се справи с канализирането на емоциите и успя с агресията си да убеди съдиите, че е по-
заслужилият победата, като не се даваше на съперника си и в многото клинчове, които се получаваха в срещата. Съдиите отсъдиха 29-27, 29-27, 29-27, 28-28 и 28-28 в полза на Русинов, а съперникът му бе наказан с 1 точка от рефера на ринга за нечиста игра.

Следващото препятствие за Кирил ще бъдат четвъртфиналите днес в следобедната сесия, започваща в 15:30 часа. Негов съперник ще бъде мароканецът Мохамед Хамут, който спечели след отказване на противника си Марио Фернандес във втория рунд в двубоя на същия ринг, точно преди битката на българина.

Рами Киуан записа втора поредна победа на “Странджа”-та в категория до 75 кг и заслужи място на четвъртфиналите в неделя. Боксьорът от Костинброд се наложи категорично с единодушно съдийско решение срещу представителя на Норвегия Миндаугас Гедминас – 30-27, 29-28, 29-28, 29-28 и 29-28, като съдията от Китай бе присъдил и трите рунда в полза на Киуан, а колегите му бяха отчели в него предимство за норвежеца, но в другите две части превъзходството бе безспорно.

Следващият му опонент на фаза 1/4-финали е възможно най-солидният – световният и европейски шампион Александър Кижняк, който с единодушно съдийско решение 5-0 гласа елиминира Хеберт Соусаот Бразилия.

Още в първата си година при мъжете Кристиян Николов постигна изключително впечатляваща победа над сребърния медалист от Европейското първенство за мъже до 22 год. през 2018-а! Пред екзалтирана публика от негови фенове и приятели в столичната зала “София” Николов категорично се разправи с единодушно съдийско решение с англичанина Карл Мани Фейл – 30-26, 30-26, 30-26, 30-26 и 30-26 и грабна втори успех на международния боксов турнир “Странджа”.

Следващото изпитание на Николов на четвъртфиналите днес в следобедната сесия от 15:30
часа ще бъде бронзовият медалист от Световното първенство през 2017-а в Хамбург Трой Айли от САЩ.

Носителят на купа “Странджа” за 2018 година Петър Белберов зарадва многобройните си фенове и приятели по трибуните на столичната зала “София” с успешно начало на кампанията си в 70-ото издание на най-стария боксов международен турнир в Европа и бляскав край на българското участие в третия състезателен ден. Пред очите още на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и президента на федерацията ни по бокс Красимир Инински българският представител в свръхтежка категория (91+ кг) спечели с 4:1 съдийски гласа срещу украинеца Виктор Вихрист.
Резултатът в картите бе 29-28, 29-28, 29-28, 29-28 и 28-29, като всички съдии бяха присъдили последния рунд на Вихрист, само че той не му стигна да компенсира отсъпването в първите 6 минути битка.

Белберов перфектно контролираше двубоя с водещия си ляв прав и напълно заслужено започна с победа похода си към четвърти пореден триумф в дивизията на “Странджа”. Следващият му опонент на четвъртфиналите ще бъде представителя на Казахстан Камшибек Кункабаев,
който отказа турчина Муджахит Иляс и във втория рунд рефера на ринга прекрати срещата им. Българо-казахстанската битка ще се случи днес във вечерната сесия, започваща в 18:30 часа.

Подобни статии

Top