Вандали поругаха изложбата, посветена на жените, жервти на домашно насилие в Пловдив

Всички пана от експозицията в Цар-Симеоновата градина осъмнаха съборени и разпилени

В навечерието на 8 март изложбата на Българския Хелзинкски комитет (БХК) в памет на жени, жертви на домашно и основано на пола насилие, стана жертва на вандалски акт в центъра на Пловдив. Само преди ден (7 март) почти всички пана от експозицията, посветена на жертвите на домашното и основаното на пола насилие, осъмнаха съборени и разпилени в началото на Цар-Симеоновата градина.

Случилото се е показателно за съществуващите нагласи в обществото към проблема и към организациите, които се борят с него, коментираха от БХК.

На Международния ден на ООН за правата на жените – 8 март – изложбата „Вещи безценност“ отново е окачена и може да бъде разгледана в центъра на Пловдив – при ДНА до Военен клуб!

Изложбата показва лични вещи на жени, убити при домашно или основано на пола насилие, а заглавието ѝ е игра на думи, заимствана от повтарящата се заключителна формулировка в съдебните решения по делата на десетки жени, убивани в случаи на домашно насилие: „…същите лични вещи следва да се унищожат като вещи без стойност“.

Паната бяха окачени само преди седмица на 1 март. Алтернативна локация, където също може да бъде видяна, е пред 3-ти корпус на Технически университет – София, филиал Пловдив на ул. „Цанко Дюстабанов“ № 21.

Подобни статии

Top