ВАП се самосезира за пострадалото 3-годишно дете в Асеновград, разпореди проверки

Ще се проверяват всички площадки за игра в страната

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира от медийните публикации за 3-годишното дете от Асеновград, което е в болница с опасност за живота, след като върху него падна футболна врата на игрище в кв. Долни Воден. ВАП прецени, че с оглед обезпечаване живота и здравето на гражданите и предвид задълженията на кметовете на общини по чл. 67 от НАРЕДБА № 1 от 12.01.2009 г. на МРРБ  за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, с оглед  безопасността на същите  на територията на общините в цялата страна, се налага чрез апелативните, окръжните и районните прокуратури да бъдат разпоредени проверки по реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

При осъществяването им е необходимо контролните органи да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки с цел защита сигурността на населението.

Обобщените резултати от проверките следва да бъдат докладвани на ВАП в кратък срок.

По случая с пострадалото дете в Районна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство, напомнят от пресцентъра на Главна прокуратура.

Припомняме, че за случая стана известно вчера на сесия на Общинския съвет в Асеновград, след питане на съветник от БСП към кмета д-р Христо Грудев.

3-годишно дете е с опасност за живота, след като футболна врата падна върху него

Днес стана ясно, че игрището е общинско, но се е използвало от ФК „Сокол“ за тренировки. От общината пък съобщиха, че въпросната футболна врата ще бъде премахната и няма да се използва повече.

Подобни статии

Top