Варели с хипохлорид довели до взрива и пожара в Катуница

Напълно изгорели са два цеха, част от оборудването, срутен е покрив

Взривът и последващият пожар във фабриката за преработка на череши „Куминяно фрут“ в Катуница е започнал при товаро-разтоварна дейност на варели, пълни със сух хипохлорид. Те са били натоварени в контейнер на ТИР. Получила се е експлозия с последващо пламъчно горене, съобщиха от ГДПБЗН.

Заради пожара бяха евакуирани всички 120 работници, но пострадали няма. 8 пожарни автомобила гасиха огъня в продължение на часове. Пожарът бе локализиран още вчера следобед, но огнеборци са останали и през нощта във фабриката, за да дежурят.

В резултат на пожара са нанесени огромни щети. Напълно изгорели са два цеха, като на производственото помещение, където е стана взривът, е паднал покрива и са се срутили преградни стени от термопанели. Изгоряло е част от оборудването – хладилни камери за съхранение на готова продукция и около 1000 пластмасови бидони за съхранение на готова продукция от плодове (сливи и череши).

Вчера и през нощта в Катуница се е усещала задушлива миризма на изгорели пластмаси. Евакуирани са хората, които живеят в близост до фабриката. Само едно семейство се е прибрало в дома си по собствено желание.

Днес в Катуница училището и детската градина няма да работят със заповед на кмета на Садово. Около 350 работници от фабриката са притеснени за работните си места.

Днес се очакват резултатите от замерванията на РИОСВ-Пловдив.

Снимка: РДПБЗН-Пловдив

Подобни статии

Top