Вариант 2 се падна за втората задължителна матура - DC news

Вариант 2 се падна за втората задължителна матура

В Пловдив и областта на изпит се явяват 4462-ма зрелостници, в страната са около 49 000

49 000 зрелостници в цялата страна се явяват днес на втора задължителна матура. За половината от тях този изпит ще е по профилиращ предмет.

В Пловдив и областта на втория задължителен държавен зрелостен изпит се очаква да се явят от днес до 26 май – 4462-ма дванадесетокласници. Днешната матура се провежда в 32 училища в общо 190 зали. Учителите, които ще бъдат квестори са 742.

Тази сутрин след 07:00 часа в Министерството на образованието и науката беше изтеглен вариант 2, по който ще пишат зрелостниците, а след 08:00 ч. ще е ясен и въпросът. Изпитът започва в 8:30 ч.

Изпитният вариант бе изтеглен от журналист в присъствието на служебния министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов.

Предметите, от които избират зрелостниците, са общо 18, но изпитите ще са 27, тъй като за някои чужди езици се полагат на три нива.

Най-голям брой от 12-класниците се явяват на матура по английски език – около 12 000 зрелостници. Сред предпочитаните предмети следва биология и здравно образование, география и икономика,  математика и философия. Най-малко желаещи има за изпитите по химия и физика и астрономия.

За втората матура по профилиращ предмет в Пловдив и областта заявления са подали над 2174 ученици. Най-много – 1078 са пожелали матура по английски, 188 – философски цикъл, биология – 179.

Учениците трябва да имат черен химикал заради сканирането на работите, служебна бележка и документ за самоличност.

Другата половина от учениците, които са от професионални гимназии ще полагат днес държавен изпит за професионална квалификация в теоретичната му част. Над 11 500 от тях ще защитават дипломен проект, а близо 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част. Вариант 18 от 18 възможни теми беше изтеглен за този изпит.

За изпит по професия в Пловдивска област желание са заявили 2289 ученици. За трета матура – от 26 до 31 май, заявления са подали само 224 ученици, като те са разпределени в 12 училища и 29 зали.

Припомняме, че на 19 май се състоя държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ). На него бяха допуснати да се явят общо 47 650 зрелостници. Явиха се обаче 45 889 от тях, което е 96,3% от общия брой на допуснатите. „Пътят на посвещаването в любовта“ беше темата, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху „Посвещение“ на поетесата Петя Дубарова. Втората възможност беше есе на тема „Живот в мрежата“. Тестът по БЕЛ се състоеше от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.

Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши училища за академичната 2023/2024 гoдина, съобщи през февруари пресцентърът на МОН.

В повечето от тях бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата. Това показваше информацията, предоставена на МОН от 51 висши училища в България.

Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във формирането на бала. Това са Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж „Любен Гройс“ в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен.

В четири висши училища няма да има кандидатстудентски изпити и приемът в тях ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия „Васил Левски“, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

В някои от висшите училища в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от държавните зрелостни изпити. Така е в медицинските университети, където още от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.

Източници: БНР, DarikNews.bg
Снимки: МОН

Подобни статии

Top