Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра по стъпките на Пловдив (СНИМКИ)

Градът под тепетата предаде щафетата на инициатива за чиста среда

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ предаде щафетата на следващите български града, включили се в инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“. И така – Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра са следващите, които ще имат възможността да променят своя облик.

„Искам да благодаря на „БГ Бъди активен“, на „Аз, Ти, Пловдив!“ за това, че ни предоставиха тази възможност, постигнахме чудеса. Една пейка с една тенис маса доведоха целия квартал пред кметството и вечер става истински празник. По-важното в случая, обаче, е споделената отговорност. „Тракия“ е около 70 000, това са 70 000 души с различни мнения, предложения и идеи как да изглежда пространството, което споделят. Когато тези хора имат възможност да са активни и да дадат нещо от себе си за промяната, резултатите се виждат“, заяви кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, включил се сърцато в инициативата.

„Радваме се, че пилотните акции, които направихме в Пловдив през 2019 година ще се реализират в национален мащаб“, заяви на свой ред каза Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен“. „Ние помагаме на хората да повярват, че могат да променят средата, в която живеят и заедно с местните партниращи организации ги превръщаме в активни участници в тази промяна.“

А ето кои са добрите примери от Пловдив

Благодарение на активното сътрудничество с администрацията на район „Тракия“ успешно бе приложен методът Placemaking и след анкета сред гражданите, обществено обсъждане и ангажиране на жителите и на Общината бе облагородено междублоково пространство в района. Общината бе ангажирана с разчистване и залесяване на терена, гражданите се включиха като доброволци в изграждането на новото място, а екипът на „БГ Бъди активен“ осигури експертна подкрепа, материали за облагородяване на мястото и фасилитиране на процеса.

Друга успешна инициатива, чийто обхват ще бъде разширен през 2020 година е кампанията „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“, която насърчава разделното събиране и рециклиране на пластмасови опаковки. За последните три месеца на 2019-та в два от районите на града под тепетата – „Централен“ и „Тракия“, е регистрирано увеличение с 69% на сортираната за рециклиране пластмаса, събрана в жълтите контейнери на партниращата организация ЕКОПАК, спрямо същия период на 2018 г. Като знак на благодарност за активността на гражданите „БГ Бъди активен“ подарява на града 20 креативни места за сядане на открито, които ще допринесат за облагородяване и оживяване на публичните пространства. Част от осигурените пейки са с елементи на рециклирана пластмаса и са поставени в зелената площ край сградата на кметството на район „Тракия“.

Какво постигна платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ през 2019 година

Платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ помогна за разделното събиране на отпадъците на 32 големи събития в града с общо над 480 000 посетители. Предадени за рециклиране са 270 кг пластмасови опаковки, 179 кг хартия и 421 кг стъкло. Заедно с над 100 доброволци бяха почистени 10 места в града, а с участието на пловдивчани обновени изцяло са две зони – на Младежки хълм и в район „Тракия“. 14 публични акции предизвикаха вниманието на гражданите и медиите към темата за опазване на чистота в града, съпътстващата информационна кампания за намаляване и рециклиране на отпадъците е достигнала до над 3 млн. души. Като част от инициативите за популяризиране на културата за чист град са организирани 23 ателиета за намаляване и рециклиране на отпадъците, а над 30 компании и организации в Пловдив са въвели разделно събиране на отпадъци в офисите си. Обучени са 26 организатори на събития и са създадени над 20 партньорства с представители на различни сектори.

Предстои монтирането на 20 креативни места за сядане до края на месец март в резултат на кампанията „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“.

 

Подобни статии

Top