Върнаха делото срещу професор Банков от УХТ в прокуратурата

Пловдивският окръжен съд върна на прокуратурата

делото срещу проф. Николай Банков от Университета по хранителни технологии в Пловдив – и съучастника му Димитър Димитров. Професорът и помагачът му днес застанаха на подсъдимата скамейка в разпоредително заседание по обвинение за искане на подкуп от 600 лева от двама студенти, за да не им пишат  двойка на изпит по „Теоретична електротехника – първа част“.

Професор Банков от УХТ отива на съд

На разпоредителното заседание днес защитниците на професор Банков – Красимир Елдъров и Пламен Бонев заявиха, че в обвинителния акт са допуснати пропуски. Заради това те настояха делото да бъде върнато в прокуратурата за отстраняването им.

Председателят на съдебния състав – Елена Захова, също откри съществени пропуски на обвинението. Тя прецени, че така се нарушава правото на защита на двамата обвиняеми и препоръча обвинителният акт да бъде написан отново.

Двамата защитници настояха да проф. Банков да бъде възстановен на работа. Според адвокат Елдъров отстраняването на професора от длъжност е изпълнило своята роля като мярка за процесуална принуда и така се нарушава правото му на труд. Съдия Захова обаче отказа да уважи това искане, тъй като делото отново се връща на държавното обвинение и на практика продължава.

Окончателно: Отстраниха професорите от УХТ

Определението на съда подлежи на обжалване в седемдневен срок пред Апелативния съд.

Припомняме, че проф. д-р инж. Николай Банков бе задържан заедно с профс д-р инж. Симеон Василев на 15 май, миналата година, заради поискани подкупи от двама студенти. Впоследствие те бяха отстранени от длъжност, но по-късно срещу проф. Симеон Василев не беше внесен обвинителен акт.

Заедно с Банков обвинение получи и помагачът му – 38-годишният Димитър Димитров, който съгласувал датите на изпитите на потърпевшите студенти.

Подобни статии

Top