Върнаха на прокуратурата делото срещу кипъреца Пирилис за прегазения ром в нивата му - DC news

Върнаха на прокуратурата делото срещу кипъреца Пирилис за прегазения ром в нивата му

Обвинението трябва да уточни нивата на Пирилис може ли да се смята за път

Състав на Пловдивския окръжен съд върна за преработка на прокуратурата обвинителния акт срещу кипърския фермер Димитракис Пирилис по време на разпоредителното заседание по делото днес. 63-годишният Пирилис, който през нощта на 11 май 2019 година прегази 30-годишния крадец Петър Гаджанов в нивата си, след като Гаджанов и още двама роми влезли да крадат кравите на фермера, отново застана пред съда днес. Делото срещу него бе върнато от Апелативния съд за ново разглеждане на първата инстанция заради разминавания между обвиненията и доказателствата. Апелативните магистрати сметнаха, че не е изяснено и дали произшествието, което е станало в нивата на Пирилис, е път по смисъла на Закона за движение по пътищата, защото обвинението е именно за нарушение по този закон.

На разпоредителното заседание днес Пирилис се яви с адвокат Димитър Антонов, който настоя съдебното производство да се прекрати и делото да се върне на прокуратурата, за да си поправи тя обвинението. Според защитника в сегашния му вид обвинителния акт не е претърпял промяна, в сравнение с първоначалния и така се нарушават правата на Пирилис за защита.

Антонов припомни, че самият Апелативен съд е дал указания за това.

По думите му в обвинителния акт не е упоменато мястото на извъншване на престъплението, а се сочат приблизителни места, парцели на недвижими имоти и именно това накърнява правото на защита на фермера, а също и целия ход на делото. „Няма как да се получи обективно заключение от вещото лице, съобразно доказателствата по делото“, допълни Антонов.

„Чисто житейски считам, че в случая не може да се приложи Законът за движение по пътищата“, каза защитникът. Според него обвинението хем приема, че Пирилис е изгубил от поглед крадците в тъмното, когато се е качил на джипа си, за да спаси кравите си, хем твърди, че водачът не е предвидил опасността да прегази някого от тях.

Прокурорът от Окръжна прокуратура Владимир Вълев репликира, че землището на село Болярино и конкретната местност са достатъчно добре конкретизирани в обвинителния акт и оттам нататък няма как да се търси някакво по-уточняващо място и, че не Законът за движение по пътищата е определящ в случая, а след като водачът е седнал зад волана, тряба да се съобразява и с Наказателния кодекс.

Съдебният състав обаче се съгласи със защитата. Според съдия Цветан Цветков повдигнатото обвинение е за престъпление по Закона за движение по пътищата, но никъде в целия обвинителен акт не се споменава думата „път“, а се говори за случилото се в Болярино, в нивите на местността Крушака. „Има допуснати нарушения. Това налага Окръжната прокуратура да ги отстрани и да се прекрати делото“, категоричен беше магистратът.

Определението на съда може да бъде обжалвано и протестирано в седмодневен срок пред Апелативния съд.

При първото разглеждане на делото в Окръжния съд,

Димитракис Пирилис бе осъден на 2 години и 4 месеца условно, след като се призна за виновен и присъдата му бе намалена с една трета. И той, и частните обвинители – Златан и Фанка Гаджанови, както и майката на децата на загиналия Петър Гаджанов Юлия Сашова, обожалваха наложеното наказание.

Припомняме, че Пирилис, който има кравеферма в пловдивското село Болярино, често бил обиран от крадци на животни. Поради това всяка вечер стопанинът започнал да обикаля с автомобила си около фермата, за да я пази. На 11 май 2019 г., около 22,30 часа, той отново излязъл да направи обход с колата. Забелязал група мъже да извеждат шест крави от стопанството му. Той видял как крадците извели животните през огражденията и се насочили към близката нива, засята с люцерна. Кипърецът потеглил с колата след групата мъже, които водели животните. Движел се с около 20 км/ч, със загасени фарове на автомобила, като в един момент ги светнал, за да сплаши крадците и да спаси кравите. Щом го видели, мъжете се разбягали из нивата. Пирилис направил два десни завоя в нивата, за да се върне обратно към фермата, но в този момент нямал видимост и блъснал с автомобила 30-годишния Гаджанов. По-късно пострадалият починал от нараняванията си.

Тази година през май пък, роднини на загиналия нападнаха с коси и вили кипъреца в пловдивското село Белозем и строшиха колата му.

Подобни статии

Top