Върнаха в прокуратурата делото срещу главния архитект на Асеновград

Прекратиха делото срещу главния архитект на Асеновград

Константин Атанасов и го върнаха отново в прокуратурата за отстраняване на процесуални пропуски в досъдебното производство и прецизиране на обвинителния акт. Това стана по време на разпоредителното заседание по делото срещу архитекта и асеновградския бизнесмен Митко Захариев за получен подкуп в размер на 8000 лв., което се проведе днес Окръжния съд.

Това бе втори опит за старт на делото срещу архитекта и бизнесмена. На практика и той излезе неуспешен, след като на 28 март първото разпоредително заседание не се състоя заради отсъствието на адвокатите на Захариев.

Отложиха делото срещу главния архитект на Асеновград (СНИМКИ)

Арх. Атанасов е обвинен, че е взел подкупа от бизнесмена,

за да бъде съгласуван идеен проект за реконструкция и преустройство на бивш хотел в Асеновград в „многофункционална сграда със смесено предназначение“. Според държавното обвинение, деянието е било извършено с изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение, като архитектът е заявил пред управителя на местния клон на Първа инвестиционна банка Свилен Биков, че за да се одобри проекта, обвиняемият Митко Захариев трябва да бъде нает за консултант.

Главният архитект на Асеновград застава пред съда

На днешното заседание адвокатите на арх. Атанасов – Йордан Давчев и Енко Найденов (който в същото време е общински съветник и лидер на БСП в Асеновград), настояха за връщане на делото в прокуратурата, тъй като в диспозитива на обвинителния акт било посочено, че престъплението е извършено на неустановена дата от ноември или декември 2016 година. Това ограничавало възможностите на защитата, посочиха юристите.

Според съда обаче това било незначително нарушение. Много по-важно било, че наблюдаващият прокурор Георги Гешев не е изпратил постановление за прекратяване на досъдебното производство в частта му, свързана с обвинение за подобно престъпление от страна на архитекта, свързано със свидетелката по делото Венета Шигърминова. От своя страна като не го е получила Шигърминова не е могла да обжалва прокурорския акт. Затова съдебният състав върна делото на обвинението с препоръка да се отстрани това нарушение, както и да се прецизира обвинителния акт.

Изискаха СРС-та и разсрешителните за тях

1 2

Подобни статии

Top