Върнаха в затвора шофьора-убиец, прегазил Паоло от Стара Загора

Апелативните магистрати отмениха предсрочното му освобождаване

Пловдивският апелативен съд върна в ареста старозагорският бизнесмен Георги Сапунджиев, който прегази 6-годишния Паоло в пешеходната зона в центъра на града на липите преди четири години. Така шофьорът-убиец ще трябва да изтърпи остатъка от присъдата си в размер на общо шест години затвор, съобщиха от пресцентъра на апелативния съд.

Общо 4 години и 1 месец е лежал до момента бизнесменът, който бе пуснат предсрочно от старозагорския окръжен съд. Това стана в края на юни, като съдът се мотивира с това, че Сапунджиев е излежал повече от половината от наказанието си, не е имал провинения и е работил във външна фирма.

Ето защо старозагорските съдии са го освободили предсрочно

Според мотивите на старозагорските магистрати в затвора бизнесменът се записал в курс за отговорно шофиране, където показал „блестящи резултати“, станал религиозен, а рискът от рецидив при него бил нисък. Съдът в града на липите беше постановил, че през оставащите му две години Сапунджиев ще трябва да се среща с пробационен работник на адреса си в село Змейово.

Пловдивският апелативен съд обаче не прие доводите на старозагорския съд и отмени определението му. Според апелативните съдии спазването на установения в затвора ред и трудовата ангажираност на осъдения по време на изтърпяване на наложеното му наказание не са достатъчни доказателства за неговото поправяне. За добро поведение режимът на изтърпяване на наказанието на Сапунджиев е бил изменен от „общ“ в „лек“.

Георги Сапунджиев имал 102 дни отпуск от затвора

Отделно от това, за положителните му прояви, осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск от две денонощия до пет денонощия, а също и с годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип, в което е лежал. В тази връзка апелативните съдии са отбелязали рядко срещаната от затворническата администрация активност – за престоя на шофьора-убиец до момента са издадени 29 заповеди за награждаване с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни.

В същото време, в материалите към затворническото му досие, съществуват данни, че бизнесменът  продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил на почерненото семейство и размера на наложеното му наказание. По тази причина апелативните магистрати са приели, че с поведението си той не е показал, че се поправя, за да може да бъде освободен предсрочно.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Снимка: БулФото

Подобни статии

Top