ВАС окончателно спря разрушаването на склада на „Одрин“ 8

Върховният административен съд излезе с окончателно решение,

с което спира разрушаването на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив. Това съобщи в профила си във Фейсбук адвокат Александър Кашъмов. Адвокатът е един от тези, които оспориха разрушаването, заедно с юристите на Министерство на културата и Инспектората към МК.

„С Решение № 2608 от  28 февруари 2018 г. ВАС, III отделение потвърди окончателно законността на наложената мярка – спиране на разрушаването на сградата на Ориент Табако в Пловдив, представляваща паметник на културата. На този етап с колегите от Министерството на културата си свършихме работата, за да спрем това безобразие, ред е на прокуратурата да докаже обвиненията и да бъдат наказани злосторниците.“, пише юристът.

Делото във ВАС е образувано по жалба на фирмата,

собственик на склада, известен като сградата на „Ориент Табако. Нейното име също е „Одрин 8“, като адресът на вече срутената старинна постройка. Собствениците на фирмата обжалват решението на Софийския административен съд, който на 21 декември 2016 година постанови, че събарянето на склада е незаконно. В жалбата си те пишат, че в решението на съда не са индивидуализирани сградите, които са описани и за които се твърди, че са недвижима културна ценност. Според тях това означава, че те не са паметници на културата и подлежат на събаряне.

От Инспектората за опазване на културното наследство в Министерство на културата и самият адвокат Кашъмов обаче оспорват жалбата на собствениците. ВАС приема, че  решението на първата инстанция е правилно и го потвърждава.

Припомняме, че складът на ул. „Одрин“ 8

беше разрушен в почивните дни около националния празник на България 3 март през 2016 година. Сградата е считана за една от най-красивите в Историческа зона „Филипопол -Тримонциум – Пловдив“. Веднага след разрушаването му започнаха масови протести, а впоследствие стана ясно, че сградата е единичен паметник на културата.

Междувременно в Окръжния съд започна делото срещу собствениците на склада – 46-годишният сърбин Александър Милодраг Николич и 37-годишният Георги Бранеков. Те са обвинени в документно престъпление и противозаконна дейност в защитена територия, както и във фалшифицирането на разрешителното за събаряне от Министерство на културата. Поправките в него не отговарят на предварително издадения документ, с който разполага културното ведомство.

На последното заседание миналата седмица бе разпитана и шефката на НИНКН арх. Даниела Джуркова, която в момента е в майчинство. Тя призна, че едва след събарянето на склада се разбрало, че той е единичен паметник на културата.

В НИНКН станал голям проблем заради склада на „Одрин 8“ (СНИМКИ)

Месец преди това пък, в съдебната зала стана ясно, че комисия от НИПК е издала три пъти един и същи протокол, който урежда статута на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8, като и трите пъти той е бил с различно съдържание.

НИПК оплел конците за съборения тютюнев склад на „Одрин“ 8?

През 2016 година общината издаде заповед за спиране на събарянето на склада, но собствениците я обжалваха в съда. През септември бе отменено и разрешителното за строеж на нова сграда на мястото на частично съборената. Тя пък трябваше да бъде укрепена от общината и възстановена в първоначалния й вид от фирмата-собственик. Това и досега не е направено.

Вижте и скрийншотове от решението на ВАС:

Подобни статии

Top