Въшно обяви двамата руски дипломати, замесени в шпионския скандал, за персони нон грата

В министерството са извикали руския посланик и са му връчили съответна нота

Министерството на външните работи на България обяви двамата руски дипломати, замесени в шпионския скандал у нас, за персони нон грата. Това съобщава руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на руското дипломатическо представителство.

„В Министерството на външните работи на България днес е бил извикан посланикът и му е била връчена нота за обявяване на сътрудниците на посолството за персони нон грата“, са съобщили в дипломатическото представителство.

Шпионският скандал в развитие: Гешев уведоми външния министър, че руски дипломати шпионират

По-рано днес от ТАСС съобщиха, че Русия ще предприеме реципрочни мерки, ако България реши да екстрадира руските дипломати. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко.

„Ако България предприеме неприятелски стъпки по отношение на Русия, то естествено там трябва да разберат, че от наша страна ще последват съответни стъпки“, каза зам.-министърът, отговаряйки на въпрос на репортер от ТАСС.

Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов, в коментар за задържаните от българската прокуратура шест души  от Министерство на отбраната и военното разознаване, в това число и руска гражданка, която е съпруга на един от арестуваните по подозрение в шпионаж в полза на Руската федерация, заяви, че заради това ще се наложи да руски дипломати да бъдат обявени за нежелани персони у нас.

Посолството на Русия в България поиска да се прекратят всички спекулаци по това дело до достигането му в съдебна фаза. В дипломатическото представителство са изразили увереност за това, че „съдебното дело ще се води на деполитизирана безпритрастна и обективна основа в съотвествие с нормите на българското и международно законодателства“.

Източник: ТАСС
Превод: DCnews.bg
Снимка: Посолството на Русия в България © Игор Ленкин/ТАСС

Подобни статии

Top