Васил Врачев: Пловдив ще има силен баскетболен тим с трофеи!

На Академик е нужен спонсор с големи възможности, досегашният маха името си от това на клуба, но ще продължи да помага както досега

Информацията, че дългогодишният спонсор на пловдивския мъжки Академик – Бултекс 99 – оттегля името си от това на отбора, но ще остане благодетел за клуба, разбуни духовете сред феновете на баскетбола в Пловдив.

Президентът на Академик Васил Врачев внесе повече яснота по казуса в интервю за „Марица“.

– Малко като гръм от ясно небе идва решението на спонсора Бултекс 99 да оттегли името си. Това всъщност ще се отрази ли негативно на отбора?

– Вижте, всъщност Бултекс 99 не се оттегля от ангажиментите си към клуба. Вече десета година отношението от тяхна страна към нас е перфектно. Поетите ангажименти се изпълняват. Виждането на ръководството на Бултекс 99 в лицето на Стефан Башев е, че с този ход се отваря възможност Академик да намери някой спонсор с големи възможности от сорта на Лукойл в Левски. Съгласете се, че е нелогично отборът да се казва Академик Бултекс 99, а основният паричен поток да идва от друга фирма.

– Баскетболът, а и целият свят е изправен пред страхотна рецесия. Въпреки това смятате ли, че Академик ще може да надгражда успехите от последните години?

– Да, ситуацията е много комплицирана, но аз съм оптимист. Винаги съм вярвал, че градим нещо с бъдеще. Ще отбележа, че има и поводи за оптимизъм. Всичките ни отбори – 10, 12, 14,16 години и старшата, са на първо място до прекъсването на първенствата. Забележете – имаме само един загубен мач в Старшата. На първо място сме и в Балканската лига.

– Тази надпревара приоритет ли ви е?

– Не, ние се надявахме на участие във финална четворка там, това и постигнахме. Но апетитът идва с яденето.

– Всички отбори ще бъдат нови до подновяването на играта през септември. Може и да не се получи.

– Ние също ще бъдем с нов отбор. Знаете, че чужденците ни всяка година са нови. Взимаме играчи, които да използват Академик като трамплин за изстрелване или реновиране на кариерата си. За Балканската лига ще кажа, че все пак условието е  през септември да имаме поне 7 играчи от досегашния си състав.

– Какво е най-важното, което ще искате да направите през новия сезон като селекция и развитие на клуба?

– За мен приоритет е създаването на наш втори отбор в „А“ група. Това е нещо, за което винаги съм мечтал. Така ще има къде да играят момчетата ни, които не пробиват веднага при мъжете. Ще могат да учат примерно в университета и да играят в А група. След това на 23 години, ако не са пробили в НБЛ, то е ясно, че баскетболът няма да им е основно занимание.

Във втория отбор лидери ще могат да са момчетата от първия, които не са титуляри там. Ето например Мартин Сотиров може да е лидер там, докато се наложи твърдо при мъжете. Той има договор с нас за още две години. Надявам се и Адриан Секулов да остане при нас.

Преди 4 години селекцията на Йордан Иванов донесе исторически златен медал за Академик при 12-годишните.

– И все пак има ли момчета, които скоро ще пробият при мъжете?

– Това е труден процес. Виждате, че през последните години в България има вакуум на родни кадри. Затова има и много чужденци. При нас има раздвижване. За мен отборът ни до 16 години с треньор Йордан Иванов е потенциален шампион. Виждате тази година при мъжете се включват и отбелязват игрови минути и точки Йоанис Кикрилис, Кръстомир Михов, Марио Боянов, Калоян Радичев и Георги Инджов.

– Няма ли да тъпче Академик на едно място тази година след тази декада на надграждане?

– Няма. Точно затова идва и предложената от Бултекс 99 промяна, за да дръпнем нагоре. Оптимист съм.

Подобни статии

Top