Въвеждат сертификати и за преболедували с антитела (ВИДЕО)

Сертификатите за антитела ще важат три месеца и само в България

След дълги обсъждания, експертни дискусии и разговори Министерство на здравеопазването реши да се въведат зелени сертификати и за хората с антитела. Това заяви на специален брифинг в Министерство на здравеопазването министър Стойчо Кацаров.

Сертификатите ще бъдат въведени от четвъртък (11 ноември) и ще са валидни 90 дни.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, уточни д-р Кацаров.

За целта всяка лаборатория трябва да се интегрира към Националната здравна информационна система, за да може да изпраща резултатите от тестовете за антитела.

В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.

Зеленият сертификат ще важи само за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътуване в чужбина.

Сертификатът ще бъде за хора, които са сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, не просто преболедували, но и протектирани, каза вирусологът проф. Радка Аргирова.

Сертификатът ще е за хора прекарали инфекцията без симптоми или постъпили по-късно на лечение, но тестът им е бил отрицателен

Затова трябва да се въведат методите и стойностите, над които този сертификат ще важи. Той ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест, обясни тя.

„Ще се търсят антитела от типа IgG, тъй като това са най-дълго живеещите тела като имунен отговор. Те съществуват и във ваксините, и във вируса.  Цифрата, която ще бъде решаващата, ще бъде 150 на BAU на ml“, добави Аргирова.

„Цифрата трябва да е над 10 пъти над референтната стойност за положителен резултат да има защита. Защото когато спаднат под тази норма, тези антитела не са ефикасни. Изискването за тестовете е да бъдат с C марка, да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани. IgG са най-дълго живеещите антитела, затова изследването ще признава тези антитела. Изискването за IgG над 10 пъти над нормата, е, за да има наистина защита, защото като спаднат антителата по-ниско, те не са ефикасни и пак може да се разболеем“, добави Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

Вижте още от брифинга на министъра на здравеопазването във видеото на NOVA:

Източник: DarikNews
Снимки: БТА

Подобни статии

Top