Вавилонска кула посреща гостите на Европейската столица на културата (ВИДЕО)

Затварят за 20 дни две централни пътни артерии

С 25-метрова кула, подобна на Вавилонската, посрещаме гостите на Европейската столица на културата (ЕСК). Това съобщи днес кметът Иван Тотев пред журналисти, докато обясняваше как ще протече откриващото събитие за ЕСК.

Кулата ще има няколко сцени на различни нива и ще наподобява висящите градини на Семирамида. Тя ще бъде разположена по средата на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ и над подлеза на „Гладстон“. „Именно затова в момента бързаме с ремонтите и укрепването на подлеза“, поясни градоначалникът.

Двете пътни артерии ще бъдат затворени на 27 декември, за да се монтира кулата. Самото откриващо събитие е на 12 януари, а след това ще са нужни още 5-6 дни, за да бъде демонтирана кулата.

В момента се водят засилени консултации с МВР за организацията на събитието,

което ще е изключително мащабно. На срещите в полицията в Пловдив се обсъждат мерките за сигурност не само на официалните лица, но и на хилядите гости, които ще пристигнат.

Ще бъде отцепена зона от около 10 метра, в която хора няма да се допускат до сцената. Публиката ще се намира от двете страни на булеварда, на паркинга пред „Тримонциум“, а  официалните гости ще бъдат на терасата на Централна поща.

Сред поканените официални лица са Жан Клод Юнкер, кметът на Дрезден, комисари от Еврокомисията и  още много високопоставени личности, поясни Иван Тотев.

Той уточни, че с полицията умуват също за пропускателен пункт, а все още не е ясно и къде ще са разположени медиите. Ясно е единствено, че официалната церемония ще бъде предавана на живо по БНТ от 19 до 20 ч.

Освен край кулата, ще има и още различни места и сцени за концерти и арт инициативи. На пл. „Централен“ пък, ще бъде разположен панаир на храната, за да има къде да се хранят гостите и пловдивчани, които присъстват на церемонията.

 

Подобни статии

Top