Вавилонската кула за ЕСК – 200 тона. Ще я удържи ли подлезът на „Гладстон“?

Кулата ще бъде висока 30 метра и ще разполага с 6 нива, от които ще се ползват само 5

200 тона ще тежи Вавилонската кула, която ще бъде изградена за откриващото събитие на Европейската столица на културата на 12 януари догодина. Това обяви шефът на германската компания Phase 7, която организира мероприятията за откриващия уикенд Свен Сьорен Байер. Кулата ще бъде висока 30 метра и ще разполага с 6 нива, но на практика ще се ползват само 5 от тях. Най-високата сцена ще бъде 360-градусова, за да се вижда от всички страни. Тя ще бъде опасана и от 360-градусови монитори, чрез които зрителите, които няма да виждат пряко какво става на кулата, ще могат да станат съпричастни дори и отдалеч.

Според Свен Байер мястото, където се събират булевардите „Цар Борис ІІІ Обединител“ и „Княгиня Мария Луиза“, било най-подходящо за построяването на 30-метровата сцена. То било избрано така, че тя да се вижда отвсякъде.

Кулата ще разполага с 3350 осветителни тела, а за построяването й е наета една от най-добрите компании. Отделно много местни фирми пък ще обзпечават електрозахранването и осветлението, както и техническата част. 200 души ще участват в построяването на конструкцията, а 20 тира със специализирана техника от Европа се очаква да пристигнат под тепетата до дни.

На въпрос ще издържи ли подлезът на „Гладстон“ тежкото съоръжение, Свен Байер обясни, че не е специалист по тази част, но в екипа били включени всякакви специалисти, като всичко се съгласувало с общината.

1 2

Подобни статии

Top