Въздухът на Пловдив е чист - чакаме още 38 млн. за подобряването му - DC news

Въздухът на Пловдив е чист – чакаме още 38 млн. за подобряването му

Ако програмата за чистия въздух не бъде приета, има опасност тези пари да бъдат изгубени

Ако програмата за чистия въздух на Пловдив не бъде приета утре от Общинския съвет, има опасност да изгубим 38 милиона лева за следващия програмен период. „Така Пловдив ще се лиши от чиста околна среда”, категоричен е кметът Здравко Димитров.

Зам.-кметът по „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев представи пред журналисти днес два доклада за измерване на чистотата на въздуха. Единият е от директора на РИОСВ  и е за 2022 година.

Според ежедневните измервания от станция „Каменица” и тази в район Тракия, показателите на въздуха с в рамките на разрешените за градска среда.

„Така Министерството на околната среда и водите определя община Пловдив като бенефициент за качеството на въздуха до 2027 година в размер на 28 милиона лева. Второто писмо е за организацията на зелените петна или както им викаме „калните” петна в същия период за 10 милиона”, обясни Тимчев.

Условието Пловдив да получи тези средства е да приеме отчет за чистотата на въздуха за 2022 и актуализирана програма за следващия период. „Ние работим по програмата. Ако ОбС не приеме доклада, то отговорността ще е на всички съветници”, предупреди Тимчев.

Той даде за пример съветничката Добромира Костова от ДБ, която казала: Защо са ни тези 38 милиона, след като ще отидат в нечии чекмеджета!

По програмата за чист въздух и за замяна на печките с твърдо горива с климатици досега са подадени 4700 молби за участие. Многото кандидати принудиха общината временно да преустанови приемането на молби.

Снимка: „Марица“

Подобни статии

Top