Възможни са спортни събития за закрито до 250 зрители

Това е само по преценка на местните власти в незасегнатите от коронавируса области, обявиха от Националния оперативен щаб

Предложенията на Националния оперативен щаб за борба срещу новия коронавирус взе отношение и по възможностите и опасностите за провеждане на спортни състезания. Спортът попада в графата за превенция на културно-масови прояви, обяви Началникът на Кризисния щаб ген. майор д-р Веницслав Мутафчийски.

За такива прояви на закрито се предвижда ограничаване на присъствието до 250 човека, като се осигури минимално разстояние от един метър между присъстващите. В кината, театрите и другите публични места присъстващите трябва да бъдат поставени през едно свободно и седящо място, трябва да се определи време за дезинфекция на помещенията след всяка прожекция или представление в кината и театрите.

Провеждането на спортни мероприятия на закрито трябва да се ограничи до присъствие на 250 души, като се осигури минимално разстояние от един метър между присъстващите или те да бъдат поставени през едно свободно седящо място.

При международни спортни прояви, участници от страни, определени като рискови, трябва да са преминали 14-дневна изолация на територията на България.
Мутафчийски уточни, че става въпрос за квалификационни състезания, които са в Програмата за квалификация на „Олимпиада 2020“ и има отбори, които трябва да пристигнат в България, а те са от рискови дестинации – става дума за отбора на Република Корея, на Иран и на Италия.

Мутафчийски посочи, че ще бъде оставена възможност на местните власти, областните управи, местните здравни власти от областите, в които няма потвърдени случаи на коронавирус, да вземат някои по-твърди или по-меки решения, но да не се отдалечават от основната философия на препоръчаните мерки.

„Имаше планирани 467 мача от Втора лига, Трета лига и различни детски групи. Разбирате какъв е мащабът, който стои зад израза „спортни мероприятия“. Мащабите са много големи. Мащабите са много големи и се получава струпване на много хора“, каза още Началникът на Кризисния щаб ген. майор д-р Веницслав Мутафчийски.

Подобни статии

Top