Възобновиха търсенето на черната кутия на падналия МиГ-29

Метеорологичната прогноза за днес е благоприятна за продължаване на издирванията

От днес ВМС възобновява операцията по издирване на катастрофиралия изтребител МиГ-29 в Черно море, съобщиха от Министерство на отбраната.

Припомняме, че влошените хидрометеорологични условия в района на Шабла на 14 юни наложиха временно преустановяване на дейностите по издирване на падналия във водите на Черно море МиГ-29. До вчера военнослужещи от Поста за търсене и спасяване на ВМС продължиха работата си по анализиране на получената информация с цел да бъде прецизиран районът на катастрофата и да бъдат планирани следващите дейности за издирването на елементи от изтребителя.

Метеорологичната прогноза за днес обаче е благоприятна и операцията по издирването ще продължи от ранните утринни часове на деня с участието на минен ловец „Цибър“ и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД. Два катера от ВМС също ще бъдат в готовност да се включат в издирвателните дейности.

Ще продължи обследването на морското дъно в район с площ от 3,5 кв. км., определен след направения анализ за вероятното място на катастрофата. След обследването ще се извърши класифициране на откритите цели. Главна задача на издирването е да бъде локализирано мястото на трагичния инцидент посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на „черната кутия“ на МиГ-29.

Очаква се следобед в 14.00 ч. командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов да  даде пресконференция с актуална информация за издирването на „черната кутия“ на изтребителя.

Снимка: DarikNews

Подобни статии

Top