Възобновяват масовата ваксинация с оксфордската ваксина

Няма проблем ваксината да бъде прилагана

От днес, 19 март, у нас се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca. Това се случи, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излезе със становище за безопасността на оксфордската ваксина.

Европейската агенция по лекарствата потвърди ефикасността и безопасността на оксфордската ваксина. Направен е изключително задълбочен анализ на всички данни, както от предклиничните и клинични изпитвания, така и на наличните след издаването на разрешението за употреба. Ваксината досега е приложена при близо 20 милиона лица в Европейската икономическа общност и Великобритания. Резултатите доказват, че няма никакъв проблем ваксината да бъде прилагана.

Припомняме, че имунизациите с ваксината бе спряно, след смъртния случай на жена от пловдивското село Йоаким Груево, починала часове, след като е била ваксинирана. Според заключението от съдебно-медицинската експертиза за причините за смъртта, не се наблюдават тромбози, няма и причинно-следствена връзка с поставянето на препарата.

Директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ към ИАЛ и представляващ България в Комитета по проследяване на лекарствената безопасност към ЕМА д-р Мария Попова посочи, че  Комитетът е излязъл с четири заключения: ваксината на AstraZeneca е безопасна, при нея има положително съотношение полза-риск, няма партиди, при които да е установено отклонение в качеството и които да бъдат причина за нежелани реакции. От думите ѝ стана ясно, че тромбоемболичните събития, свързани с употребата на ваксината, са изцяло отхвърлени.  Проучването и наблюдението над ваксината ще продължи, за да се изключат и най-малките съмнения.

Възобновява се и записването за имунизация

Междувременно от „Информационно обслужване“ АД съобщиха, че електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 възобновява записването за имунизация.

Всички лица, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне. Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

Регистрирането на нови потребители, които желаят да се имунизират, ще е възможно от 20 март 2021 г. (събота) ТУК.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top