Възпитаници на гимназията по туризъм на виртуална среща с Росен Цветков (ВИДЕО)

Фокус на разговорите с разследващия журналист бяха фалшивите новини и как да бъдат разпознати те

Възпитаници на пловдивската Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ разговаряха с Росен Цветков на тема „фалшивите новини“. Онлайн срещата се състоя навръх рождения ден на разследващия журналист, в нея се включих ученици от 9 и 10 клас.

Младите хора поискаха да научат за същността на журналистическата професия, поинтересуваха се кои новини се публикуват приоритетно, кой е най-трудният репортаж, който Цветков е правил. От своя страна те получиха за задача да открият една фалшива новина и да я обозначат като такава.

Инициативата се провежда ежегодно със съдействието на фондация „Работилница за граждански инициативи“, а участници в нея са журналисти, носители на наградата „Валя Крушкина“ – какъвто е Росен Цветков. Заради кризата с коронавируса, обаче, тази година начинанието направи своя онлайн дебют.

„Идеята е децата да разберат как да разпознават фалшивите новини и да се ориентират в медийното пространство. Към момента от Пловдив няма друго училище, което да се е включило“, разказва преподавателят от гимназията Стефка Златарева.

E това са част от клипчетата на деветокласници, включили се в проекта:

И още:

 

Подобни статии

Top