Възрастен мъж се загуби в гората край Велинград, откриха го

Човекът бил на почивка в балнеосанаториум, излязъл на разходка

Възрастен мъж, загубил се в гората, е открит в резултат на целенасочените усилия на екипи от полицейското управление във Велинград, съобщиха от ОДМВР-Пазарджик.

Сигнал за случилото се бил подаден снощи около 20.00 часа  от администрацията на местен балнеосанаториум. Оттам съобщили, че 72-годишен техен посетител е излязъл около 13.00 часа на разходка в гората, но се е загубил и не може да намери обратния път за връщане. С настъпването на вечерта той загубил ориентация, но за радост носел в себе си мобилен телефон. С негова помощ се обадил на свой познат в балнеосанаториума, а оттам била информирана и полицията.

За издирването му са мобилизирани три екипа с общо 7 полицейски служители. Дежурният на полицейското управление поддържал постоянен контакт по мобилния телефон с пенсионера и го напътствал.

По първоначални данни мъжът тръгнал към местност позната, като „Бялата скала“. Трите полицейски автомобила се движили с пусната светлинна и звукова сигнализация, за да могат да бъдат чути или видени  от издирвания мъж и това да го улесни в ориентирането.

За радост след близо три часа интензивни издирвателни действия, в местността „Булин чаир“ на около 7 километра от Велинград той бил открит в добро общо състояние и върнат обратно в почивната база.

От полицията във Велинград съветват гражданите да организират и провеждат разходки в гората само в светлата част на денонощието, по маркирани и обозначени  горски маршрути. Важно е преди да предприемат начинанието туристите да уведомят свои близки или познати за това, да имат подходящо облекло и да носят задължително в себе си добре зареден мобилен телефон.

Подобни статии

Top