Възрастна жена с над 1000 лв. данък за имот в Столипиново, който не ползва (СНИМКИ И ВИДЕО)

Ще направи ли данъчна амнистия на хора като нея Община Пловдив?

Възрастна жена, върху чийто имот бяха застроени десетки незаконни постройки, натрупа данъци за повече от 1000 лева, съобщи bTV.  Люба Шаламанова не може да влезе в собствената си къща, защото там вече бяха се настанили други хора. Днес се оказва, че общината санкционира Люба заради неплатени данъци за имот, който на практика не ползва.

„Направиха голяма широка стена и дотам – повече навътре не може да се влезе. Завладели са къща с два входа, с чешма, с ток, с всичко. Живеят вътре, дето се казва, и пеят. Нито наем, нито здравей на нас като собственици”, каза Люба Шаламанова.

Люба и семейството ѝ стават все по-големи длъжници, защото отказват да плащат данъците си за заграбените терени. Преди две години заедно с екипа на bTV  Шаламанова опита да стигне до родния си дом, но не успя. Тя има всички необходими документи за собственост на родния си дом, но това се оказва без значение въпреки поредица от жалби в полицията и общината. Две години по-късно незаконните сгради върху земята ѝ се множат, а общината иска от пенсионерката да плаща данъците и заплашва семейството със санкции.

Данъкът е за над 1000 лв.

„Как да ги платя, като циганите живеят там? А на моята племенница не ѝ приеха документите за детската градина на детето, защото трябвало да плати данъка. Ние сме четирима души наследници. Не може един човек да плати данъка”, категорична е Шаламанова. Тя среща трудности и с плащането на данъците на къщата, в която живее.

„Отивам да си плащам данъка за къщата и чиновничката казва: Няма да ви взема данъка. Имате един голям данък, трябва първо да го платите и после този за къщата”, обяснява жената. В крайна сметка след големи разправии общината прави компромис за детската градина и внучето е прието, но данъчните задължения продължават да се трупат.

1 2

Подобни статии

Top