Възстановеното COVID-отделение на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ прие първия си пациент

Жена на средна възраст е първата пациентка с коронавирус в бившата Втора градска

Първия си пациент прие за лечение днес възстановеното COVID-отделение на общинската МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Преди обед PCR-тестът на жена на средна възраст е отчел положителен резултат и тя е приета на лечение, съобщи управителят на болницата д-р Константин Сапунджиев.

Като COVID-отделение е трансформирано Първо вътрешно отделение, което се намира на 4-ия етаж на лечебното заведение. То бе за пациенти с коронавирус и при предишната вълна на инфекцията. Разполага с общо 30 легла, от които две реанимационни за тежки случаи.

„В технологично отношение сме доста по-добре оборудвани, а и лекарите вече натрупаха опит и смятам, че ще посрещнем по-уверени тази вълна на делта-вируса. В болницата има и консумативи, но със сигурност ще са необходими и още. За момента разполагаме с достатъчно персонал, но прогнозите сочат, че пикът на вълната ще настъпи през септември, и тогава отново ще се обърнем с призив за набиране на доброволци“, каза още д-р Сапунджиев.

„Съгласно решение на Областния кризисен щаб, общинската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ е включена сред тези лечебни заведения, които ще поемат първите пациенти, лекуващи се от делта варианта на вируса, докато МБАЛ „Свети Мина“ този път е оставена в резерв. И в двете заведения има добри специалисти, които са натрупали опит в лечението на коронавирусната инфекция и ще бъдат в готовност да поемат и новозаразените с делта-варианта на вируса“, коментира шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

Подобни статии

Top