Възстановяват алпиненума в Асеновград

Екоградината ще бъде разположена на площ от 13 декара, в близост до Палеонтологичния музей в Асеновград

Алпинеумът с редки и застрашени от изчезване медоносни и лечебни растения от Родопите да бъде отново възстановен, като част от  „Градски екопарк Баделема“ . Идеята е на  изтъкнатия асеновградски еколог доц. док. Цено Петров.

Екоградината ще бъде разположена на площ от 13 декара, в близост до Палеонтологичния музей в Асеновград. Специално за облагородяването й ще бъдат принесени растителни видове, които се откриват в резерват „Червената стена“ край село Бачково.

За всяко едно от тях ще бъде обособена информационна табела, която да запознава посетителите с вида и свойствата му. Предложението е да бъдат показвани и дървесни и храстови растения от цяла Тракия.

Мащабният екологичен проект включва и изграждане на  панорамен подход през стълбите, които водят до Палеонтологичния музей.

В момента мястото е обрасло с бурени, а бетоновите стъпала се рушат. След ремонт и облагородяване  по цялото стълбище ще бъдат поставени скулптурни фигури на животни от минали геологически времена.

Ще бъде създадена и пътека, която да води от музейната институция директно към природонаучния обект.

Ако реално идеята се осъществи, еко парка ще е първият по рода си в България.

За да бъде изградена подобна еко зона, следва местният парламент в Асеновград да даде положителен вот за изменение на Подробен устройствен план-план за регулация. Тепърва ще се търсят и източници на финансиране на проекта.

 

 

Подобни статии

Top