Вдигат нов завод за медицинска техника в Пловдив (СНИМКИ)

Инвестицията е за 20 млн. лева, производството – маски и респиратори от най-висок клас за родния и световните пазари

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и кметът на Пловдив Здравко Димитров подписаха договор на стойност 1,027 млн. лева, пряко свързан с реализиране на проект за високотехнологична фабрика за производство на електронна медицинска апаратура на международната компания BTL Industries Bulgaria. Инвестицията е в размер на 20 милиона лева, а очакванията са да бъдат разкрити нови 200 работни места.

Фирмата, която миналата година получи сертификат за инвестиция клас „А“, е сред водещите световни производители на високотехнологично медицинско оборудване и повече от десетилетие изработва основна част от продукцията си в града под тепетата. Миналата седмица с решение на Министерски съвет бяха отпуснати средства от бюджета на Министерство на икономиката за строително-ремонтни дейности на прилежащата около новата производствена база инфраструктура, след като през 2019 година компанията закупи сградите на бившата фабрика „Пулпудева“ и започна процедура по сертифициране и проектиране на новия високотехнологичен завод.

Пловдив се превърна в индустриалния център на България с динамично развитие. В условия на криза страната ни се представя много добре, тъй като сертифицираните проекти са предимно в сферата на промишлеността и във високотехнологичните услуги, като от началото на годината те са на стойност над 710 млн. лв. и са открити над 3200 работни места„, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му проектите, които министерството подпомага, свързани с инфраструктурата, са за над 700 млн. лв. и над 8000 работни места. По данни на БНБ ръстът на преки чуждестранни инвестиции за първите 7 месеца на годината е на стойност 1,7 млрд. евро или над 54% ръст на годишна база. 600 000 лева пък са средствата, с които Община Пловдив ще подпомогне изграждането на новата пътна инфраструктура. Парите ще залегнат в бюджета за 2021г.

В условия на криза BTL показаха гъвкавост и как да бъдат актуални с обществените потребности. Подобни инвестиции осигуряват едно устойчиво развитие на града и региона като цяло. Това е първата подобна в рамките на Пловдив инвестиция и тя дава възможност за развитие на източната индустриална зона„, заяви на свой ред кметът Здравко Димитров. Заместник-кметът Стефан Стоянов допълни, че в момента се строят 6 нови завода в Тракия икономическа зона, а компаниите, които реализират бизнеса си там, са с капацитет на наети лица на 90%, въпреки кризата от пролетта.

Два нови продукта на компанията, развити в условията на пандемия – респираторни маски и респиратори. Вижте:

 

Подобни статии

Top