Вдигат се нивата на водоемите в община Асеновград заради дъжда (СНИМКИ)

Значително се повиши

нивото на водоемите на територията на Асеновград заради дъжда, който почти трето денонощие не спира да вали. В момента водата в язовирите е достигнала  до 60 см под приливниците.

Ситуацията от преди ден беше малко над минимума, обясни Димитър Анастасов, главен експерт в дирекция „Строителство и благоустройство”.

„Въпреки това обаче,  като цяло обстановката за община Асеновград е нормална по отношение нивата на водоемите. Нивата на язовирите в момента са такава, че позволя да поемат още количество вода”, каза Анастасов.

Превантивно се наблюдават най-рисковите водоеми на територията на общината. Това са язовирите над селата Козаново, Стоево и водоема в село Новаково. В  тези водоеми има достатъчно свободен обем и за сега няма опасност те да прелеят и да наводнят  територии или да достигнат до къщите на хората.

В община Асеновград

от вторник е въведено постоянно наблюдение на водоемите. Актуална информация за състоянието и евентуално покачване на нивата им се подава на всеки час от дежурните екипи или кметовете на населените места.

Под денонощен контрол е и речното корито на Чая. Нивото на водата в нея се е покачило с 5-6 сантиметра, което е далеч от границите на нейното пълноводие.

В пълна мобилизация е и оперативният кризисен щаб към общината, който има задача  да координира действия за предотвратяване на наводнения или друго природно бедствие.

Подобни статии

Top