Вдигнаха цените на такситата в Пловдив - DC news

Вдигнаха цените на такситата в Пловдив

Върната е и таксата за повикване

Инфлацията удари и цената на такситата в Пловдив. Фирмите вдигнаха цените за километър пробег, както и началната такса с десет процента. Така вече са на 1 стотинка от максималната тарифа, определена от Общинския съвет, съобщава БНТ.

Един лев и 9 стотинки през деня и лев и 19 през нощта са новите цени на таксиметровите услуги в Пловдив. Клиентите ще трябва да плащат и такса повикване – по 25 стотинки на курс.

„В Ямбол возят на 1.19 дневна, 1.39 нощна. В София 1.22 дневна, 1.41 нощна“, заяви Володя Домашенко, съпредседател на Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи.

От таксиметровите фирми са убедени, че няма да се стигне до отлив на клиенти, защото курсовете няма да се оскъпят с повече от левче.

Тарифите на таксиметровите услуги в Пловдив се определят съгласно решение на Общинския съвет от 2014 година, което определя минимален и максимален праг.

„Фирмите имат своята оперативна самостоятелност сами да решават в този диапазон на каква цена да возят. В този момент, отчитайки високите разходи за горива и общата инфлация, те са повишили цените за превоз, но пак са в рамките на гласуваното от Общинския съвет“, каза още Тодор Чонов, заместник-кмет на община Пловдив.

Без промяна остава само таксата за престой – 30 стотинки. Новите цени са въведени от всички основни компании на пазара в Пловдив, като са в сила от 1 април.

Предстои да бъде гласувано в Общинския съвет и ново предложение, с което се увеличава таксата  за издаване на разрешение за таксиметров превоз. Причина за вдигането на цената са завишените консумативи, а също и направен анализ на таксите в другите общини у нас.

Според новото предложение за първоначално издаване на разрешение цената от 34 ще скочи на 60 лв., а за всяко ново продължение на валидността на разрешението скача от 26  на 50 лв. Новите такси ще се разглеждат на следващата сесия на местния парламент, която ще е на 27 април.

Подобни статии

Top