Вдовицата на майор Терзиев смята, че общо петима военни имат вина за смъртта му (ВИДЕО) - DC news

Вдовицата на майор Терзиев смята, че общо петима военни имат вина за смъртта му (ВИДЕО)

Тя се съмнява в подготовката на състава, участвал в стрелбите край Шабла

Общо петима военни ръководители могат да бъдат привлечени като обвиняеми по делото за смъртта на майор Валентин Терзиев, който се разби със самолета си МиГ-29  в Черно море по време на учение край Шабла миналата година. За това бе категорична пред пловдивски медии днес Димитрина Попова – половинката на загиналия майор.

Според нея освен полк. Методи Орлов, който е бил ръководител на стрелбите, още четири души над него, включително и генерали, имат вина за случилото се.

Вдовицата на майор Терзиев обясни, че е прочела всички документи, до които е успяла да се добере, и които са й били изпратени от ВВС. „В тях не се съдържа класифицирана информация, а лицата, които са отговорни за смъртта на Терзиев са много повече. За първи път ще ги назова с имената им“, подчерта Попова.

По думите й това са полк. Юри Луканов, зам.-началник на щаба по операциите на ВВС. По време на стрелбите миналата година той е бил цитирам: с „по-високи отговорности“ от полк. Орлов. Жената посочи също зам.-командирът на ВВС бриг. ген. Петьо Мирчев, който е бил заместник-ръководител на учението. Според вдовицата ген. Мирчев е наблюдавал стрелбите, макар да се е намирал извън контролния пункт, докато майор Терзиев е изпълнявал задачата си и е бил задено с наблюдаващия от НАТО. Попова смята, че вина имат също командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров и командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Николай Русев, който е отговарял за състава, участващ в тренировката. Генерал Русев е бил ръководител на стрелбите, негова е била отговорността да следи за подготовката на всички, които участват в изпълнението на задачата.

Даниела Попова настоява да се проследи каква е била подготовката на състава, участвал в стрелбите. Тя беше категорична, че е видяла документ, в който преди да му бъде поставена тази задача майор Терзиев е написал, че има допуск до „прости“ условия нощем, а не до „сложни“ условия нощем, каквито са изискванията за подобна задача. Вдовицата изрази съмнение за подготовката и състоянието му поради ниския ресурс не само на ВВС, но и на цялата армия.

„Ще искам  отговори имал ли е необходимите условия за подготовка Валентин Терзиев, защото ако не е така, може да има още привлечени като обвиняеми“, подчерта почернената жена.

До този момент тя не е информирана как върви разследването и е научила от медиите за обвинението срещу полк. Методи Орлов. „Ако беше обикновена задача или стрелби в авиобазата, виновен щеше да е само полк. Орлов. Но тъй като е учение, над него има още контролиращи органи, на които им влиза в отговорностите“, коментира Попова. Тя смята също, че привлеченият като обвиняем Методи Орлов е ръководил стрелби на такъв тип учение за първи път. Затова иска да се провери дали той е имал необходимата подготовка за това.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top