Вече факт: Раковски и Чипровци се побратимиха

Побратимяването между общините Раковски и Чипровци вече е факт

С тържествена литургия в църквата „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски започна церемонията по побратимяване на двете общини.

По-късно домакините от Раковски поведоха делегацията от Чипровци с в зрителната зала на градското читалище. Там кметът на Раковски Павел Гуджеров и кметът на Чипровци Пламен Петков официализираха съглашението за побратимяване.

„Голяма чест е точно ние да завършим едно дело, върху което са работили много хора преди нас. Не е правилно ние да се окичим с лаврите от този акт, а трябва да отдадем почит към работата на предшествениците ни. Днес присъстваме на едно историческо събитие. Договорът за побратимяване може да случи, и то да е ползотворно само и ако помислите ни са чисти. “ – заяви кметът Павел Гуджеров.

Кметът на Чипровци Пламен Петков разказа, че в българската традиция много често се е срещал обичая „Побратимяване“, който е играел важна роля в живота на предшествениците ни. Според този обичай двама души чужди по кръв след ритуални действия и наричането „Бог да пази побратимяването“ стават духовни братя. Това родство се е предавало по наследство и се е тачело от техните деца и внуци.

„Нека Бог да пази нашето побратимяване!

С негова помощ и нашите общи усилия да работим за добруването на нашите две общини и за по-добро бъдеще на идващите след нас.“– каза кметът на Чипровци.

След фактическото подписване на договора от кметовете Гуджеров и Петков, гости и домакини си размениха подаръци както повелява традицията.

„През 17 век Чипровци е наричан цветето на България и е бил седалище на Софийската католическа епархия. Дело на чипровчани и на околните католически села са построените църкви, манастири и училища. Чипровските католици са връзката на поробена България със свободна християнска Европа. Те са духовници, мислители, книжовници, търговци, майстори, златари.“ – обясни Пламен Петков.

Той припомни, че в Чипровци са родени едни от най-великите български исторически личности като Петър Парчевич и Петър Богдан Бакшев, който век преди Паисий Хилендарски е написал „История на България“ и донася благодатта на католицизма в пловдивските пролетянски села. След погрома на Чипровското въстание част от оцелялото население намира спасение във Винга,Банат, Асеново и Раковски.

В момента Чипровци изцяло е населено с православни български християни, но те се прекланят пред големите имена в историята на България, Петър Парчевич, Петър Богдан, Илия Маринов, Георги Пеячевич и др.

Зам.кметът на Раковски Божидар Стрехин заяви, че е дошло време Раковски да се върне към корените си и това прави побратимяването историческо.

„Това, което ни кара да чувстваме близостта на чипровчани е именно католическата религия, която тръгва и се разпространява в България точно от този край на нашата родина.“– заяви зам.кметът Божидар Стрехин.

Празникът по повод сключването на договора за братство между Раковски и Чипровци завърши с разглеждане на изложбата на младия художник от Раковски Минчо Деливански и с акапелните изпълнения на местната самодейна певческа група.

Подобни статии

Top