Вечер, посветена на Стою Шишков и планината на Орфей в РИМ – Пловдив

Събитието се организира по повод новата книга на Николай Щърбов и Снежина Рижикова

Регионален исторически музей – Пловдив кани приятелите на Родопите на „ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА СТОЮ ШИШКОВ И ПЛАНИНАТА НА ОРФЕЙ”. Инициативата ще се случи  от 17:30 часа в зала „Съединение” на пл. „Съединение” 1.

Събитието се организира по повод новата книга на Николай Щърбов и Снежина Рижикова, която проследяв житейския път на Стою Шишков в Пловдив. Освен двамата автори в тематичната вечер ще вземе участие и състав от училище „Любен Каравелов”, който ще представи радиционен родопски фолклор.

Стою Шишков е роден на 27 юли 1865 и израства в село Устово. Неговият професионален път започва като учител в различни родопски селища, а след 1906 г. го отвежда в Пловдив, където преподава български език и история в Първа прогимназия, мъжката гимназия „Александър I” и френския мъжки колеж „Св. Августин”.

Стою Шишков е създател на Пловдивския окръжен музей, в който е назначен за секретар през 1917 г.

Той е автор на първото упътване за събиране на предмети, което ръководи дейността на новосъздадената институция. През своя дългогодишен творчески път Стою Шишков издава над 70 книги и списания, публикува стотици статии, студии, рецензии, съобщения.

Различни изследователи на неговото дело го определят като историк, географ, етнограф, фолклорист, демограф, народоук, родополог, съчетани и преплетени по един характерен само за него начин. Неразривно свързан от детските си години с Родопите и Тракия, Стою Шишков им посвещава едни от най-ценните си и значими
изследвания.

Подобни статии

Top