Вечерен час за заведенията в Пловдивско, без посещения в моловете за деца до 18 години (ВИДЕО)

Въвеждат се ограничения до 50% в капацитета за обектите и дейностите на закрито

Нови противоепидемични мерки въвеждат в Пловдивско от понеделник заради преминаването на областта към етап 3 от пандемичния план. Това стана ясно по време на пресконференция след заседанието на Областния оперативен щаб.

  1. Въвеждат се ограничения до 50% в капацитета за обектите и дейностите на закрито, определени със заповед на министъра на здравеопазването, за които в момента е въведен подхода „зелен сертификат“.
  2. Въвежда се работно време от 05:00 до 23:00 ч. за игрални зали, казина, заведение за хранене и развлечение.
  3. Преустановяват се посещенията на непълнолетни в моловете без придружител.
  4. Областният оперативен щаб препоръчва учестяване на графика за движение на транспортните средства в обществения транспорт. Причината е, че общественият транспорт често се превръща в инкубатор за развъждане на вируса.
  5. За учебния процес няма да има промени, тъй като предстои ваканция
  6. По време на ваканцията МВР ще  извършва чести проверки в моловете за спазване на мерките
  7. Ръководството на МВР ще проведе работна среща с охранителните фирми, които осъществяват контрол по спазване на мерките в моловете с препоръка за безкомпромисност при осъществяване на този контрол.

„Към момента 36 деца са настанени в болници, 2 са в интензивни отделения и състоянието им е стабилно. Тревожното е, че от тези 36 деца, 16 са на възраст до 1 годинка. Лечебните заведения имат капацитет, 50%  са заетите легла към момента за деца. Същото е положението и за леглата за възрастни“, съобщи директорът на РЗИ-Пловдив Сийка Димчева.

Има загуба на интерес към ваксините

По думите й в момента има загуба на интерес към ваксинация, а желаещите да си поставят ваксини са предимно за бустерна доза. Коридорът пред имунизационния кабинет в Инспекцията е празен, видя и репортер на DCNEWS. Спадът е с около 50%, допълни д-р Димчева. Тя съобщи, че от края на миналата година досега са ваксинирани близо 65 деца на възраст между 5 и 11 години.

„Добрата новина е, че няма увеличение на заетите легла в болниците – нито за интензивно лечение, нито за деца, те са запълнени на 50 процента“, посочи и областният управител Йордан Иванов.

Той посочи, че ще настоява пред областните управители на съседните области – Хасково, Кърджали и Смолян, да разкрият интензивни легла за деца, за да не се налага те да бъдат транспортирани до Пловдив.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top