Велик празник е! Помолете се за близките си!

Всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица.

На 1 октомври празнуваме един велик празник, свързан с Пресвета Богородица – Покров Богородичен.  Свети Андрей Юродиви и Епифаний разказали на всички как се е явила Пресвета Богородица и как успяла да спаси града с нейното наметало.

Този ден бил обявен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята признателност за безкрайната милост на Пресвета Богородица  и закрила. Нарекли деня Покров Богородичен.

Архиерейска света литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в храм „Покров на Пресвета Богородица” в Кукленския манастир „Свв.Козма и Дамян”. Службата започва в 9 часа.

В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол.

Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

На 1 октомври след IX век християните започват да почитат още по-силно Пресвета Богородица, защото тя извършила едно уникално чудо и спасила много невинни хора от гибел. Било IX век.

Град Влахерна бил застрашен от варварско нападение от арабите. Жителите били наясно каква жестока гибел ги очаква. Вечерта вярващите се събрали в храма във Влахерна и започнали горещо да се молят Господ да ги пощади от варварите. В същия храм се намирала и една от дрехите на Божията майка, безценна светиня за всички християни.

1 2

Top