Велик водосвет и литийно шествие за Йордановден в Асеновград

Йордановден в Асеновград ще започне в  8:30 ч. днес с литийно шествие от всички  храмове в града

С ритуалното хвърляне на кръста във водите на река Чая ще бъде отбелязан един от най-големите християнски празници – Богоявление. Готовите десетки смели мъже ще могат да се впуснат в търсенето му точно 20 минути след 9:00 часа на 6 януари, веднага след  Великия Богоявленски водосвет.

Йордановден в Асеновград ще започне още в 8:30 ч. с литийно шествие от всички  храмове в града до Пешеходния мост. Там, по традиция, се събира целия град, за да присъства на ритуала, свързан с празника.

Тази година на празника ще присъства министърът на културата на Италия Алберто Бонисоли. Това съобщи специално за DCNEWS съпругата му Лучия Велева, която ще го придружава на церемонията.

От години Общината, съвместно с Архиерейското наместничество в града изграждат и специална палатка, в която се подготвят мъжете, готови да се хвърлят за Богоявленския кръст. Всички те ще бъдат облечени и в еднакви тениски, подготвени специално за празника.

След като стане известен тазгодишният победител, извадил разпятието, свещениците ще осветят бойните знамена на Военно формирование 24490 на централния градски площад.

Йордановден ще продължи  с празничен концерт и  народно веселие, които ще радват асеновградчани в деня на 6 януари.

Подобни статии

Top