Великата Ивет Лалова е седма в света! (ВИДЕО)

Българката стана третата най-възрастна спринтьорка, участвала на световен финал

Ивет Лалова отново е седма в света! Българката финишира седма на финала на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Доха с време 22.77 секунди. Това  бе трети финал в кариера на българката и общо седмо участие на шампионата на планетата.

През годините Ивет Лалова е успявала да достигне до последния спринт и на световните в Дегу и Пекин. На първия си финал през 2011 година Ивет финишира на седмо място в бягането на 100 метра. Няколко години по-късно – през 2015-а атлетката ни отново е седма, но в дисциплина 200 метра.

С постижението си 35-годишната българка стана третата най-възрастна спринтьорка, участвала на световен финал. Ивет е на 35 години и 4 месеца. Рекордът се държи от 37-годишната Мерлин Оти от Ямайка, а второто място се изплъзва на Ивет само с 94 дни. Според един от най-добрите ни треньори по лека атлетика – Валя Демирева, дългите години на пистата са плюс за Ивет.

„Бяла жена аз не знам да има в спринта на толкова години такива резултати да дава. От една страна помага, защото вече имаш толкова години опит, от друга страна не е така, защото с годините пада бързината, но тя толкова много работи, че няма как да стане”, коментира щастливата Ивет Лалова.

Дина-Ашър Смит от добави златния медал на 200 метра към среброто на 100 метра в Доха 2019. Времето е нов национален рекорд на Великобритания. Американката Британи Браун спечели сребърния медал с личен рекорд от 22.22 секунди, а Муджинга Камбунджи (Швейцария) се пребори за бронзовия медал с 22.51 секунди.

Подобни статии

Top