Великият Гунди се роди преди 78 години!

По време на периода си в Ботев (Пловдив) легендата бележи гол след гол, печели Купата и сребърните медали, дебютира в националния отбор

Ботев (Пловдив) почете рождения ден на легендарния Георги Аспарухов – Гунди, който е роден на 4 май преди 78 години.

Георги Аспарухов е една от най-ярките фигури в историята на българския футбол. Гунди, както е известен сред народа, напуска рано този свят в автомобилна катастрофа на едва 28 години, заедно със съотборника си в Левски Никола Котков. Въпреки краткия си житейски път Аспарухов оставя дълбока диря във футбола със своите качества като спортист и човек.

Роден е на 4 май 1943 г. в София. Дебют в „А“ група прави едва 17-годишен с екипа на родния Левски, като със синята фланелка записва 23 мача и 7 гола, преди да премине в редиците на Ботев, където в продължение на година и половина отбива военната си служба.

Периодът в Пловдив се превръща в истински разцвет за младия централен нападател. Попаднал в прекрасния „жълто-черен“ колектив, Гунди бележи гол след гол. Бележи 25 пъти в 47 мача за първенство и 7 попадения в 6 двубоя в турнира за КНК. Като футболист на Ботев Георги Аспарухов печели Купата на България през 1962 г., става вицешампион на страната през следващия сезон и прави дебют в националния отбор на страната, като участва и на Световното първенство в Чили заедно с Динко Дерменджиев.

След завръщането си в Левски Гунди се утвърждава като най-силният футболист на своето в време в България и един от най-силните в Европа. През 1965-а се нарежда на осмо място в анкетата за „Златната топка“. Желан е от редица европейски грандове, сред които най-настоятелен в опита си да го привлече е Милан. Режимът в България обаче не позволява на Аспарухов, както да остане в Ботев след уволнението си от казармата, така и да премине в отбор от Европа.

След името си легендарният футболист оставя 247 мача (200 за Левски, 47 за Ботев) за първенство, в които отбелязва 150 гола (125 за Левски, 25 за Ботев), 18 мача и 19 гола в европейските клубни турнири и 50 мача с 19 гола за националния отбор на България.

Участник е на 3 Световни първенства – Чили (62), Англия (66) и Мексико (70).

Футболист и спортист №1 на България за 1965 г.

Гунди е избран посмъртно за футболист №1 на България за XX век, изпреварвайки в допитването носителят на Златна топка, Златна обувка, КЕШ и бронзов медалист от Световно първенство – Христо Стоичков.

Георги Аспарухов загива заедно с Никола Котков в автомобилна катастрофа край прохода Витиня в Стара планина на 30 юни 1971 г. На погребението на двамата спортисти се стичат близо 150 000 души.

Подобни статии

Top