Великият щангист Асен Златев с 60-годишен юбилей! (ВИДЕО)

Той е един от най-успешните ни спортисти с 45 медала, олимпийски и световен шампион и рекордьор

Той е един от най-успешните ни спортисти, счупил е 6 олимпийски и 20 рекорда от световни първенства. Успява да постави СССР на колене. По време на състезателната си кариера не се контузва нито веднъж. Печели 45 медала от големи първенства – 22 златни, 19 сребърни и 4 бронзови. Той е Асен Златев.

Днес легендарният щангист навършва 60 години. Светът ще го запомни с това, как на Олимпиадата в Москва през 1980 година успява да вдигне над главата си 225 кг. Това, което му липсва, за да събере голямата колекция от олимпийски медали, обаче е късметът. Заради сложните политически времена по онова време успява да остави в историята на българския спорт само един златен медал, но качествата му със сигурност са достатъчни да грабне всички медали.

Златев неведнъж е обяснявал, че десетките отличия и титли са му коствали много. „Както сме чували и гледаме от Виетнам американците, които се връщат и после как не могат да се ориентират, не могат да свикнат с нормалната, житейската, обстановката – нещо подобно е. След големия спорт трябва да направиш едно голямо преосмисляне, един катарзис… То е нещо може би като да излезеш от затвора. На мен ми костваше около 10 години”, разказва той.

Тежките моменти в кариерата му обаче не го спират и и днес той продължава да се чувства с бъдещето на спорта у нас. „В спорта е цъфтежът на младостта и тогава човек чувства удовлетворение, когато гледа добри майстори какво изпълняват. И ние чакаме такива други майстори в България да се умножат”, посочва Златев в свое телевизионно интервю.

Миналата година той издаде и биографичната си книга „Пътят на Скитника“. В нея Златев разказва за тежките времена и по детски щастливите приключения, за селото, града, близките хора, приятелите, училището, поуките, любовта… Отделено е специално внимание на Ганчо Карушков и Иван Абаджиев – двама от големите треньори, получили признание и в целия свят.

Източник: topnovini.bg

Подобни статии

Top