Велинград също отмени фойерверките на Нова година

Кметът д-р Костадин Коев заяви, че общината се включва в инициативата на фондация „Четири лапи“

Велинград ще се включи в инициативата на Фондация “Четири лапи” под надслов: “Красивото за нас е ужасяващо за тях”, съобщиха от общината.

„Домашните любимци са едни от животинските видове с най-добър слух на Земята. Фойерверките и зарите, които ще ни зарадват за няколко минути на Нова година, ще предизвикат невероятен стрес не само у тях, но и в уличните кучета и котки. Много от домашните любимци се губят именно по празниците, тъй като от силния шум и светлина, губят ориентация, а това ги поставя пред допълнителна опасност да претърпят инциденти”, каза кметът на града д-р Костадин Коев, който е и ветеринар по професия.

По думите му, светлинното шоу и пиротехниката понякога могат да доведат и до частична или пълна загуба на слух и зрение при животните и птиците, както и да създадат поведенчески проблеми.

“Това е една от инициативите, които подкрепям не само като кмет, но и като ветеринарен лекар, който е виждал много пъти страданието и страха в очите на животни. Това е нещо, което те бележи за цял живот… 

Призовавам гражданите на Велинград, собствениците на хотели и техните гости да покажат съпричастност, и заедно да спрем порочната практика човешкото веселие, да бъде за сметка на животните и природата като цяло!”, допълни още кметът Коев.

Той пожела на всички весело посрещане на Новата 2022 година и призова да я посрещнем щастливи, здрави и по-добри, и най-вече с мисъл за другите.

Подобни статии

Top