Велислав Минеков пак поряза общинарите Голямата базилика да мине към ОИ „Старинен Пловдив

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков привиква утре на среща всички директори на театри.

Темата ще е борчовете, съобщава 24plovdiv.bg.

„Недоволството ми е към онези, които всяка година са трупали необясними дългове и държавата ги е опрощавала, защото са политически назначения. Поискал съм работна група да разгледа какво се е случвало в театрите от 2015 г. досега“, заяви Минеков при посещението си днес в Пловдив.

Той зададе риторичен въпрос защо театърът в Плевен има висока посещаемост, докато от другата страна на магистрала „Хемус“ втори бил затънал в дългове.

„Мога да ви дам и пример с центъра на София, където един театър върви прекрасно, а на 1 км от него друг губи редовно. Искам да знам каква е причината“, посочи проф. Минеков. Той обаче призна, че бюджетът за култура бил „истинска мизерия„.

„Културните институции са оставени нарочно в нея, за да бъдат безгласни“, добави министърът.

Минеков обяви, че е сформирана работна група за промени в закона за културното наследство. По думите му „в него било хаос“.

От общината обясниха, че визитата му под тепетата е неофициална.

Минеков искал да се запознае с кмета Здравко Димитров и с областния управител Ангел Стоев. Първият обаче е в болнични след операция по смяна на става, а вторият днес е в столицата, тъй като се представят областните управители. Затова пред Епископската базилика министърът бе посрещнат от зам.-кмета Величко Родопски, който в момента замества Здравко Димитров, вицекмета по културата Пламен Панов и шефа на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев. Пристигна и зам.-областният управител Даниела Николова.

Пред Епископската базилика министърът дойде заедно с директора на Археологическия музей Костадин Кисьов.

„Възхитен съм от колекцията на музея, но той заслужава по-голяма площ и по-централно място“, заяви проф. Минеков. На въпрос кой трябва да стопанисва базиликата, той отговори, че още от февруари има решение на Министерския съвет, с което обектът се предоставя на Археологическия музей.

Така министърът поряза желанието на общинарите базиликата да бъде прехвърлена към ОИ „Старинен Пловдив“.

Източник и снимка: 24plovdiv.bg

Top