Венци Стефанов осъден за расова дискриминация

Жейнов е бургазлия, това расова дискриминация ли е, като казвам, че е от Бургас, бе краткият коментар на президента на Славия и член на Изпълкома

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов бе осъден и глобен по обвинение за расова дискриминация от Комисията за защита от дискриминацията.

Той използвал обидни епитети и фрази по време на пресконференция, проведена в Пресклуб България на 25 юни, 2020 г по повод трансфера на Филип Кръстев в белгийския Ломел. Стефанов е осъден за расова дискриминация на принципите „раса“, „сексуална ориентация“ и „лично положение“. Президентът на „белите“ е и глобен с 500 лв, като има право да обжалва решението на КЗД в 14-дневен срок.

„Установява, че с използваните изрази „ние взимаме на кило такива от джунглите там по Амазонка, по насам-натам“; „защото той казал бел п******т, а на нашите са му викали черен п******т“; „Гледай сега, никога черен нема да храни бел, момчета!“, в изявлението си, направено по време на пресконференция, проведена в Пресклуб „България“ на 25.06.2020 г. по повод трансфер на млад български футболист в отбор от чужбина, заснета и предадена на няколко електронни медии, е осъществил забранена от закона пряка дискриминация на основата на защитения признак „раса“, „сексуална ориентация“ и „лично положение“ по смисъла на чл. 4, ал. 2, с което е нарушена забраната на по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация“, се казва в решението на Комисията.

На президента на Славия е дадено задължително предписание да се въздържа от изявления, представляващи дискриминация на основата на защитения признак „раса“.

Самият Стефанов заяви в интервю за dsport и Дарик радио, че не иска да коментира решението на Комисията за защита от дискриминацията.

„По този въпрос не коментирам нищо. Имам адвокат. Адвокатът ще се разправя с тези личности. Жейнов е бургазлия, това расова дискриминация ли е, като казвам, че е от Бургас? Да не ме съдят и за това? Не, няма да заровим томахавките с Николай Жейнов”, започна той.

„Доволен съм от подготовката, доволен съм от момчетата. Убеден съм, че следващият сезон ще е много по-добър за Славия. Ако има добър футболист и Загорчич го хареса, защо да не го вземем? Ако ще се привличат чужденци, то би трябвало да се привличат класни чужденци. Няма смисъл да се привличат такива, за които ме съди Комисията за защита от дискриминацията”.

„Ние сме доволни, че Петко Христов отива да играе в европейски шампион. Представи се отлично. Парите не са най-важното нещо. Не знам защо първо се пита за парите, а не за играта. При всички случаи футболистите на Славия си получават заплатите, а не като някои клубове, които от месеци не са си ги получавали. Има запитвания за Андреа Христов, не са едно или две, но конкретна оферта няма“.

Босът на „белите“ също така коментира предстоящия мач на българския национален отбор срещу европейския шампион Италия. „Когато играем с големи отбори, виждаме къде се намираме. Сега се надявам, че ще си вземем поука от предишните мачове. Надявам се националния селекционер вече да е избистрил състава и да пуска перспективните, които утре биха били ядрото на един истински национален отбор. Аз бях на Европейското за шампиона“, завърши президентът на „белите“.

Подобни статии

Top